Hlavní obsah

Číně brnká na nervy telefonát Pavla s tchajwanskou prezidentkou

• Aktualizováno

Peking podle Reuters uvedl, že je kvůli telefonátu zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou v kontaktu s Prahou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Pavel

Článek

Pavel v neděli v televizi CNN Prima News řekl, že se mu tchajwanská prezidentka ozvala písemně, a jeho mluvčí uvedla, že spolu mají mluvit telefonicky někdy v pondělí.

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na to podle Reuters uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo zahraničí Čínské lidové republiky.

Kancelář tchajwanské prezidentky i tchajwanské ministerstvo zahraničí se k plánovanému telefonátu s Petrem Pavlem nejprve odmítly vyjádřit, píše portál South China Morning Post. V pondělí odpoledne SEČ ale prezidentská kancelář oznámila, že hovor proběhl.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji odštěpeneckou provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat.

Petr Pavel byl zvolen prezidentem České republiky o víkendu, úřadu se má ujmout začátkem března. Plánovaný hovor s tchajwanskou prezidentkou zmínil v rozhovoru, v němž nastiňoval první kroky po vyhraných volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám