Hlavní obsah

Tálibán zesiluje pátrání po spolupracovnících NATO a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tálibán zintenzivnil pátrání po lidech, kteří spolupracovali s vojáky USA a NATO. Hledají je i mezi lidmi u kábulského letiště a vyhrožují, že zabijou nebo zatknou jejich rodinné příslušníky, pokud je nenajdou. Podle listu The New York Times to uvádí tajný dokument OSN, který vypracovalo Norské středisko pro globální analýzy.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na hlídce v kábulské čtvrti Vazír Akbar Chán.

Článek

Dokument jasně ukazuje, že hnutí jedná v rozporu se svými ujištěními, že se nebude mstít členům a spolupracovníkům poražené vlády. Několik zdrojů uvádí, že Tálibán měl už hotový seznam lidí, které chce vyslechnout nebo potrestat. Jeho součástí byly i adresy těchto osob.

V noci se třesu, nedokážu se ovládat. Čím víc dnů tu trávím, tím více se bojím. Tálibán už začal hledat lidi, co pracovali pro koaliční síly, aby je zabil.
Nourúz Ali, afghánský překladatel

Tajný dokument OSN dále popisuje, že Tálibán začal chodit od dveří ke dveřím a „zatýkal nebo vyhrožoval zabitím a zatčením rodinných příslušníků lidí, na které se zaměřil, pokud se sami nevzdají Tálibánu“.

Tálibán: V Afghánistánu rozhodně nebude demokracie

Blízký a Střední východ

Podle dokumentu vypracovaného Norským střediskem pro globální analýzy jsou ohroženi zejména příslušníci afghánské armády a policie, stejně jako lidé, kteří pracovali pro vyšetřovací orgány svržené vlády.

Součástí zprávy je i dopis z 16. srpna od Tálibánu nejmenovanému pracovníkovi protiteroristické jednotky v Afghánistánu, který spolupracoval s americkými a britskými představiteli a začal se skrývat dříve, než vzbouřenci vtrhli do jeho bytu.

„V noci se třesu strachy“

Dopis vyzývá muže, aby se hlásil Vojenské a zpravodajské komisi Islámského emirátu v Afghánistánu v Kábulu. Jestliže to neučiní, bude se s příslušníky jeho rodiny zacházet podle práva šaría.

Ne všichni se Tálibánu podvolili. Jedna malá provincie vyhlásila odboj

Zahraniční

Jedním ze skrývajících je i tlumočník Nourúz Ali, který pracoval pro Novozélanďany: „V noci se třesu, nedokážu se ovládat. Čím víc dnů tu trávím, tím více se bojím. Tálibán už začal hledat lidi, co pracovali pro koaliční síly, aby je zabil.“ Podle něj je celá oblast, kde se skrývá, plně ovládána Tálibánem a jeho muži hlídkují v ulicích a budují kontrolní stanoviště.

Ali je jedním z 37 Afghánců, kteří pomáhali novozélandským silám. Jako tlumočník bezplatně pomáhal jeho provinčnímu rekonstrukčnímu týmu v Bámjánu a také pomáhal u vstupní brány na novozélandskou základnu. Jeho působení potvrdil i jeden novozélandský voják.

Tálibové našli data o spolupracovnících spojenců, Američané se bojí prozrazení

Zahraniční

Novozélandská vláda sice vyslala ve čtvrtek transportní letoun C-130 Hercules, ale záchrana těchto lidí je velmi obtížná. Problém je dostat je na letiště, které je navíc plné lidí doufajících, že se dostanou ze země.

Ve středu Tálibán zasáhl proti obyvatelům Dželálábádu, kteří demonstrovali proti jeho vládě. Příslušníci Tálibánu zahájili střelbu. Tři lidé při demonstracích zemřeli, tucet jich byl zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám