Hlavní obsah

Tálibán popřel, že by vyhlásil dočasné příměří, jen omezí násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán nepočítá s příměřím pro Afghánistán, zvažuje jen omezení násilných akcí. Hnutí to uvedlo v pondělním prohlášení pro média, z nějž citovala agentura AFP. Agentura AP v neděli napsala, že Tálibán souhlasí s dočasným příměřím v celé zemi, což by mohlo umožnit podpis mírové dohody se Spojenými státy.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Příslušníci afghánských bezpečnostních jednotek hlídkují v Kábulu.

Článek

Tálibán v pondělí vydal tiskové prohlášení, v němž uvádí, že s příměřím pro Afghánistán nepočítá. „Islámský emirát Afghánistánu nemá příměří v plánu,” cituje agentura z textu. „Američané požadovali omezení násilí, což nyní emirát posuzuje,” uvádí se dál v prohlášení, podle nějž „média zveřejnila mylnou informaci”.

Agentura AP v neděli uvedla, že by příměří mělo umožnit další vyjednávání s USA a následný podpis mírové dohody. Spojené státy by tak mohly z Afghánistánu stáhnout své vojáky. [celá zpráva]

Washington s Tálibánem donedávna skutečně vyjednával, rozhovory ale přerušil po atentátu spáchaném v prosinci u základny Bagrám. Přihlásil se k němu Tálibán a o život přišli dva civilisté.

Trump zrušil mírové rozhovory s Tálibánem

Amerika

Útoky pokračují

V pondělí členové Tálibánu zaútočili na stanici provládních milicí v provincii Džauzdžán na severu země. O život připravili 14 členů afghánských milicí, z nichž jeden byl podle mluvčího provinčního guvernéra policista a zbylí patřili k provládní milici. Pět milicionářů bylo zraněno a dva se pohřešují. Mluvčí řekl, že se útok podařilo odrazit poté, co byly na místo přivolány posily.

O bojích v Afghánistánu vydala zprávu také americká armáda, podle níž bylo v minulých 24 hodinách v celé zemi při několika akcích zabito 30 členů Tálibánu.

Hnutí, které Afghánistánu vládlo a bylo svrženo mezinárodní koalicí v roce 2001, nyní ovládá nebo má značný vliv na polovině afghánského území. AP píše, že radikálové dosáhli nejsilnějšího postavení v zemi za minulých 18 let. USA před podpisem případné mírové dohody požadují příměří. Umožnilo by jim to poslat část z jejich 12 tisíc vojáků domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám