Hlavní obsah

Tálibán souhlasí s dočasným příměřím v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán v neděli vyjádřilo souhlas s dočasným příměřím v celé zemi, které umožní podepsat mírovou dohodu se Spojenými státy. Ujednání musí schválit vůdce Tálibánu, ale to se všeobecně očekává. Napsala to agentura AP.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Mírová dohoda by měla umožnit Američanům vrátit své vojáky z Afghánistánu domů a ukončit už 18 let trvající účast v ozbrojeném konfliktu v této asijské zemi. Jde o nejdelší bojové působení Američanů v zahraničí.

Washington chce, aby dohoda zahrnovala slib Tálibánu, že Afghánistán nebude zneužit k vytvoření základny teroristických skupin. Odhaduje se, že nyní je v zemi 12 000 amerických vojáků.

Jak dlouho má příměří s Tálibánem trvat, nebylo oficiálně upřesněno. AP s odvoláním na představitele hnutí, kteří nechtěli být jmenováni, napsala, že by zbraně měly utichnout na deset dnů.

Dveře pro jednání jsou otevřené, vzkázal Tálibán Trumpovi

Svět

Mírové rozhovory, které vedou s Tálibánem, američtí vyjednávači ve druhém prosincovém týdnu na několik dní přerušili. Stalo se tak poté, co se hnutí přihlásilo k sebevražednému útoku poblíž spojenecké základny Bagrám u Kábulu. Při útoku zahynuli dva civilisté a sedm desítek lidí utrpělo zranění.

Zvláštní vyslanec USA pro Afghánistán Zalmay Khalilzad přitom začátkem měsíce už dříve přerušená jednání obnovil.

Rozhovory s Tálibánem, jejichž výsledkem má být snížení násilností či dokonce příměří, které by umožnilo postupné stažení amerických sil z Afghánistánu, zahájily USA letos. Počátkem září je ale prezident Donald Trump pozastavil v reakci na útok Tálibánu v Kábulu, při němž byl zabit americký voják.

Reklama

Výběr článků

Načítám