Hlavní obsah

Tálibán neumožnil odlety ze severu Afghánistánu, uvázli tam Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mazáre Šaríf
Aktualizováno

Devatenáct Američanů a několik set příslušníků ohrožených Afghánců uvázlo na severu Afghánistánu. Tálibán totiž neumožnil letadlům na letišti v Mazáre Šarífu odletět. Uvedla to vedoucí charitativní organizace Marina LeGreeová, která v zemi pomáhala mladým hazárským dívkám.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Letadla čekající na letišti v Mazáre Šarífu

Článek

„Uplynulo sedm dní a nic se nepohnulo,“ řekla AFP LeGreeová s tím, že na letištní ploše je šest charterových letadel připravených evakuovat lidi.

Satelitní záběry z pátku potvrzovaly přítomnost šesti letadel, z nichž jedno stálo na ranveji a další u terminálu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí řekl AFP, že se Spojené státy zavázaly Američanům a ohroženým Afgháncům pomáhat, ale jejich možnosti jsou omezené.

Blinken je v Kataru, vyjednává záchranu dalších Američanů a spolupracovníků

Zahraniční

„Nemáme v zemi žádný personál, nemáme do země žádné letecké spojení, nekontrolujeme vzdušný prostor ani v Afghánistánu, ani jinde v oblasti. Vzhledem k omezením nemáme spolehlivý způsob, jak potvrdit detaily o charterových letech. Včetně toho, kdo je může organizovat,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.

„Neznáme tedy počet amerických občanů a dalších lidí, které mají letadla přepravit. Budeme ale tlačit na Tálibán, aby splnil svůj slib a nechal lidi svobodně odjet z Afghánistánu,“ dodal mluvčí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal v pondělí v Kataru s představiteli Tálibánu, kteří uvedli, že by pozemní cestou měli odjet z Afghánistánu čtyři Američané.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Dopravní letadla v Mazáre Šarífu

Podle Blinkena vědí Spojené státy o „relativně malém počtu” Američanů, kteří se snaží odcestovat z Mazáre Šarífu na severu Afghánistánu.

V úterý pak potvrdil, že nemá informaci, že by byl někdo zadržován v letadle nebo se ocitl v situaci rukojmího.

V Mazáre Šarífu je však k evakuaci připraveno mezi 800 a 1300 lidmi, včetně malé skupiny hazárských dívek a mladých žen ve věku 16 až 23 let, které organizace LeGreeové učila fyzickým aktivitám.

Šíitští Hazárové jsou často terči sunnitů, zejména radikálů z Islámského státu Chorasán, kteří je považují za odpadlíky od víry.

Tálibové zastřelili těhotnou expolicistku manželovi a synovi před očima

Svět

LeGreeová ale odmítla tvrzení republikánů, že by Tálibán držel lidi v Mazáre Šarífu jako páku pro jednání s Američany. „Nikdo nestřeží dveře. Obávám se však o bezpečnost dívek,” dodala LeGreeová.

Stejný názor má i bývalý příslušník americké námořní pěchoty Eric Montalvo, který pro skupinu objednal dvě letadla. „Tálibán nezadržuje letadla. Problémem je americká vláda,“ řekl Montalvo listu The Guardian.

Zástupci Tálibánu i Kataru doufají, že bude kábulské letiště schopné za několik dní odbavovat pasažéry. Zatím ale nebylo dohodnuto, jak bude provoz řízen.

Na tiskové konferenci v Dauhá to po jednání s Blinkenem řekl podle ČTK jeho katarský protějšek šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání.

Reklama

Výběr článků

Načítám