Hlavní obsah

Spiegel: Djokovičův pozitivní test by mohl být zmanipulovaný

Canberra

Pozitivní test na koronavirus srbského tenisty Novaka Djokoviče by mohl být zmanipulovaný, upozornil na to německý deník Spiegel. Podle digitální stopy není výsledek z 16. prosince, jak tenista tvrdil, ale z 26. prosince. Djokovič se v Melbourne připravuje na obhajobu titulu na Australian Open, který odstartuje v noci na pondělí SEČ.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič trénuje před prvním grandslamem sezony.

Článek

Časové razítko vzniklo podle Spiegelu 26. prosince ve 14:21 a vytvořeno je automaticky systémy, do kterých se výsledky testů zadávají. Děje se tak zpravidla několik minut poté, co je znám jejich výsledek.

Pozitivní test, tedy důkaz o tom, že Djokovič prodělal koronavirus, je přitom v jeho případě klíčovým argumentem pro to, aby mohl hrát na prvním grandslamu letošní sezony – Australian Open.

Djokovič přiznal porušení karantény

Svět

Právníci srbského tenisty u soudu tvrdili, že Djokovič obdržel pozitivní test 16. prosince ve 13:05.

Následně předložili také negativní test, který je datován k 22. prosinci a má sloužit jako argument pro to, že tenista už onemocnění covid-19 prodělal a zotavil se z něj. Digitální časové razítko tohoto testu je shodné.

Výsledky testů obsahují také QR kód, který se Spiegel snažil skenovat a ověřit. „Tady začíná být situace zajímavá,“ uvádí server v článku.

Při prvním skenování testu, který je podle Djokovičových právníků z 16. prosince, totiž vyjde výsledek negativní. Při druhém pokusu, který proběhl zhruba o hodinu později, však test vychází pozitivně.

Identifikační číslo také nesedí

Podle Spiegelu existuje více pochybných událostí. Srbský testovací systém, stejně jako jinde na světě, přiřazuje každému testu číslo. Djokovičův pozitivní test ze 16. prosince má číslo 7371999, negativní test z 22. prosince je zhruba o 50 tisíc nižší.

Australská policie použila proti Djokovičovým fanouškům pepřový spej

Zahraniční

„Tato identifikační čísla by přitom měla být posloupná,“ uvedli IT experti z německé skupiny Zerforschung, která zkoumala bezpečnostní mezery v testovacích systémech. Ti se blíže podívali také na případ Djokoviče a jejich závěry jsou zřejmé.

„Identifikační číslo naznačuje, že negativní test byl proveden dříve než pozitivní. Takto byly zadány do databáze, a ne opačně, jak tvrdí jeho právníci,“ uvedli odborníci.

Djokovič vyhrál

Zahraniční

Jejich vysvětlení pak dává v identifikačních číslech větší smysl.

Pokud byl proveden nejprve negativní test 22. prosince a pozitivní až 26., jak uvádí Spiegel, znamenalo by to, že v mezidobí těchto dnů proběhlo v Srbsku přibližně 50 tisíc testů, což odpovídá číslům, které Srbsko publikovalo.

Djokovič ve středu přiznal, že v prosinci porušil pravidla karantény, protože 17. prosince dával rozhovor francouzskému sportovnímu deníku L’Equipe. Den předtím měl obdržet onen pozitivní výsledek testu.

V případě absence negativního testu by Djokovič vůbec nemohl do Austrálie přicestovat. Do země se dostal díky výjimce pro tenisty, kteří nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

Reklama

Výběr článků

Načítám