Hlavní obsah

Soul odmítl poskytnout prostory LGBTQ+ festivalu, organizátoři ho uspořádají v ulicích města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Soulský festival queer komunity se tento rok bude konat přímo v ulicích hlavního města Jižní Koreje, oznámili organizátoři každoročního setkání jihokorejských členů a podporovatelů LGBTQ+ komunity. Reagují tak na předchozí zamítnutí žádosti o využití prostor spravovaných městskou administrativou.

Foto: Profimedia.cz

Loňský ročníku Soulského festivalu queer kultury

Článek

Již druhý rok v řadě zamítl panel dohlížející na akce konané na náměstí Seoul Plaza požadavek na konání festivalu na tomto prostranství ležícím před budovou městské radnice. Soulský festival queer komunity se tam přitom, s výjimkou let zasažených pandemií covidu-19, koná každoročně už od roku 2015 a pravidelně se jej účastní desetitisíce lidí, informuje agentura Reuters.

„Myslím, že se Soul soustředí jen na akce, které sednou jeho vkusu,“ vyjádřil se k zamítnutí hlavní pořadatel festivalu Yang Sun-woo. Připomněl tak, že současným starostou města je konzervativní Oh Se-hoon a v panelu dohlížejícím na pořádané události mají konzervativci většinu.

Letos knihovna, loni křesťanská mládež

Městská administrativa ve svém oficiálním vyjádření popřela obvinění z diskriminace s tím, že „vždy naslouchá hlasům a poskytuje nutnou podporu na ochranu lidských práv lidí LGBTQ jakožto členů společnosti“. Na náměstí bude místo festivalu město od dubna do listopadu pořádat „venkovní knihovnu“. Loni LGBTQ+ festival prakticky vytlačila koncertem křesťanské mládeže.

Až čtyřicet procent lidí z LGBTQ+ komunity trápí deprese, scházejí pro ně psychiatři

Zdraví

Venkovní knihovna je dle zástupců města populární událostí a kritiku, že narušuje občanské svobody, označují za nepodloženou. Kontroverze s festivalem na Jižní Koreu přesto v porovnání s dalšími státy v oblasti, jako je Tchaj-wan, kde jsou stejnopohlavní sňatky legální, nebo Japonsko, kde některé administrativy certifikují stejnopohlavní partnerství, opět vrhá negativní světlo.

V Jižní Koreji stojí dlouhodobě v cestě schválení zákonů proti diskriminaci členů LGBTQ+ komunity silný odpor ze strany konzervativních náboženských skupin. Queer lidé jsou například nadále nuceni skrývat svou identitu na pracovišti. „Kdyby Soulu záleželo na lidech LGBT, tak by chápal význam této události,“ vyjádřil se k zamítnutím umělec a aktivista Heezy Yang.

Hlavní část festivalu se nakonec letos uskuteční v ulicích města jen kousek od náměstí, kde se měla konat původně. Tam totiž nebylo potřeba povolení od města, ale jen od policie. To neznamená, že by byly všechny problémy organizátorů zažehnány, a to i navzdory podpoře ze strany vlivných zahraničních orgánů, jako je americká ambasáda.

Festival stále hledá prostory, kde by se mohly konat přednášky. První volbou bylo Soulské muzeum historie, které ale organizátory odmítlo, protože se „obávalo, že událost způsobí společenský konflikt a naruší provoz a prohlídky muzea“, jak stojí v jeho dopise pořadatelům.

Zátahy na erotických večírcích. Ruští policisté hledají aktivisty LGBT+ a brance

Evropa

Výběr článků

Načítám