Hlavní obsah

Soul nabídl Severní Koreji rozhovory o sjednocení na vysoké úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea nabídla obnovit rozhovory na vysoké úrovni s Pchjongjangem, které by měly být přípravou na mírové sjednocení, uvedla v pondělí BBC. Severní Korea zatím na výzvu neodpověděla, i když letos na podzim sama iniciovala několik rozhovorů.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejci demonstrují proti imperialistům. Pokusy o sjednocení jsou prý snahou ovládnout KLDR.

Článek

Jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kil-čche řekl, že zejména doufá v projednání sjednocení rodin rozdělených po válce v Koreji.

„Severní a Jižní Korea by se měly setkat tváří v tvář, aby narýsovaly plán mírového sjednocení,“ řekl Rju. „Kvůli tomu jsme předložili vládě Severní Koreje oficiální návrh na lednová jednání o vzájemných obavách mezi Severem a Jihem.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Chun Soo-young, ČTK/AP

Jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kil-čche

Ministr sdělil, že je možné setkat se jak v Soulu, tak v Pchjongjangu i v jakémkoli jiném korejském městě, se kterým budou souhlasit severokorejští představitelé. Dodal, že doufá v pozitivní odezvu Severní Koreje.

Pchjongjang ale na návrh zatím neodpověděl. Poslední rozhovory, které začaly z jeho iniciativy na závěr Asijských her, přerušil v říjnu poté, co Soul nezabránil jihokorejským aktivistům v posílání balónů s propagandistickými materiály na sever. KLDR také už dříve označila jihokorejské plány na sjednocení za pokus ovládnout Severní Koreu.

Reklama

Související články

Na sporné korejské hranici se střílelo

Jihokorejské námořnictvo vypálilo dávku varovných střel poté, co spornou námořní hranici krátce překročil hlídkový člun KLDR. Ten podle jihokorejského...

Výběr článků

Načítám