Hlavní obsah

Soud: japonský lov velryb je nelegální

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australský federální soud označil za nelegální aktivity japonské velrybářské flotily u Antarktidy a zároveň Japoncům nařídil zastavit všechny operace v oblasti. Japonský lov velryb dlouhodobě kritizují mezinárodní společenství. Japonská flotila u Antarktidy loví od konce listopadu, v plánu má odchyt tisíce velryb.

Foto: REZAC 2008/Greenpeace/Handout., Reuters

Japonská velrybářská loď Jušin Maru

Článek

Tokio podle australských úřadů porušilo zákon lovem v australských vodách. „Soud nařizuje žalované straně, aby upustila od zabíjení a zraňování velryb a plejtváků v australské velrybářské svatyni,“ zaznělo v síni.

Je ale nepravděpodobné, že výrok bude mít nějaký efekt, neboť Japonsko neuznává teritoriální nároky Austrálie u Antarktidy a soud nemá mimo Austrálii žádnou pravomoc. Jistě to ale nepřispěje k uklidnění vztahů mezi oběma zeměmi, které jitří rozdílný pohled na lov velryb. Tokio už dříve oznámilo, že bude výrok soudu ignorovat.

Vědecký odchyt velryb pro restaurace

Japonská flotila plánuje do poloviny dubna výlov asi 900 plejtváků a 50 velryb, podle Tokia kvůli vědeckým účelů. Skutečnost, že maso z ulovených exemplářů končí v supermarketech a restauracích, kritizují zahraniční vlády a organizace. Na jejich nátlak Japonsko koncem prosince odvolalo lov padesátky vzácných keporkaků.

Japonské lodi u Antarktidy doprovází řada plavidel a letadel organizací, k nimž se přidaly i týmy vyslané australskou vládou kvůli monitoringu a shromažďování obrazových materiálů pro případnou budoucí mezinárodní žalobu.

Japonský lov velryb

Japonsko označuje lov velryb za součást péče o své kulturní tradice. Tokio v roce 1986 oficiálně přistoupilo k zákazu komerčního lovu velryb, ale už o rok později začalo tento zákaz obcházet lovem kytovců "pro vědecké účely".

Tokio plánuje do května 2008 vylovit na 50 velryb a 900 plejtváků, mezi nimi i padesát plejtváků myšoků, jež ochránci považují za ohrožený druh.

Odchyt Velryb hrbatých (keporkaků) Japonci na nátlak odvolali. Keporkak byl už jednou na pokraji vyhynutí, než se v 60. letech přestal na čas lovit.

Japonsko obviňuje zejména organizace Greenpeace a Sea Shepherd z nelegálního zastrašování a řady kolizí plavidel.

Reklama

Související články

Japonci odvolali lov padesáti velryb hrbatých

Japonsko dočasně upouští od plánovaného lovu padesáti velryb hrbatých, oznámilo v pátek Tokio. Padesátka keporkaků měla být Japonci ve vodách Antarktidy...

Výběr článků

Načítám