Hlavní obsah

Skupina turistů uvázla na africkém ostrově, výletní loď je odmítla vzít zpět na palubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vysněné dovolené se stala noční můra. Američané Jill a Jay Campbellovi se sedmi dalšími turisty zůstali bez peněz a dokladů uvězněni u západního rovníkového pobřeží střední Afriky v ostrovním státě Svatý Tomáš a Princův ostrov. Zaoceánská loď je odmítla vzít na palubu, protože se zdrželi s návratem do přístavu. Zpoždění ovšem nabrali kvůli nehodě, píše web nbcmontana.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Campbellovi z Jižní Karolíny se ve středu 20. března nalodili na norskou výletní loď Norwegian Cruise Line a vyrazili na 21denní plavbu. Osm dnů šlo všechno jako po másle. Devátý den plavby se Campbellovi rozhodli, že se připojí ke skupince sedmi spolucestujících a vyrazí na prohlídku ostrovního státu Svatý Tomáš a Princův ostrov, který pořádala lodní společnost, píše web deníku Kronen Zeitung.

Během výletu se ale stala nehoda, během níž osmdesátiletá účastnice zájezdu utrpěla otřes mozku a pohmožděniny a musela být ošetřena v nemocnici

„Říkali jsme si, že asi bude problém s návratem. Cestovka nám ale tvrdila: ‚Žádný problém, do hodiny jste v přístavu,‘“ popisovala Jay Campbellová. Cestovka kontaktovala kapitána, aby mu oznámila, že se devět pasažérů opozdí kvůli nehodě, ale že jsou už všichni na cestě do přístavu. Když dorazili, loď tam stále kotvila, ale kapitán je odmítl pustit na palubu, píše web nbcmontana.com.

Australský miliardář křísí Titanic. Už zase

Evropa

Pobřežní stráž Svatého Tomáše a Princova ostrova všechny naložila a odvezla je na zakotvenou loď. Kapitán je ovšem odmítl pustit na loď a sdělil, ať všechny odvezou zpátky na ostrov.

Situaci se snažil zachránit správce přístavu, který volal kapitánovi na loď. „Správce přístavu se pokusil zavolat kapitánovi, ale ten hovor odmítl. Kontaktovali jsme tísňovou linku NCL a poslali i maily. Ale nikdo na nic nereaguje,“ popsal Jay Campbell.

Problém je v tom, že kromě Jaye a Jill nikdo z uvázlých u sebe nemá peníze ani karty, které by se na ostrově přijímaly. Na palubě zaoceánské lodi zůstaly léky, očkovací průkazy, pasy. Skupinku „trosečníků“ tvoří starší lidé, včetně pacienta s nemocným srdcem a těhotné ženy. Skupina se skládá ze sedmi Američanů a dvou Australanů. Campbellovi už utratili více než 5 000 dolarů za jídlo, toaletní potřeby a hotely pro všechny nešťastné spolucestující.

Největší výletní loď světa vyrazila na první plavbu. Je kolosální

Koktejl

Díky pomoci americké ambasády v Angole by skupinka měla v neděli odletět do Gambie, kde výletní loď kotví. Na ni se mohou dostat pouze v případě, že výletní společnost jejich žádost schválí. Campbellovi uvedli, že se jim dosud neozvali.

Média kontaktovala vedení lodní společnosti, ta tvrdí, že za zpoždění si mohou turisté sami. „I když je to velmi nešťastná situace, hosté jsou zodpovědní za návrat na loď v plánovaném čase, který je obvykle oznámen prostřednictvím lodního interkomu a v každodenní komunikaci a je zveřejněn těsně před opuštěním lodi,“ uvedl mluvčí výletní společnosti. Ti, kteří by zůstali, by si museli na vlastní náklady zajistit, aby se včas dostali do dalšího přístavu v Gambii.

Místo slunečných Baham studená Kanada. Pasažéry výletní lodi rozezlila změna itineráře

Cestování

Reklama

Související témata:
Svatý Tomáš a Princův ostrov

Výběr článků

Načítám