Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Japonsku zastavilo i šinkanseny

Aktualizováno

Severovýchodní Japonsko v sobotu zasáhlo silné zemětřesení o síle až 7,2 stupně, uvedla japonská stanice NHK. Úřady nejdříve vydaly varování před vlnou tsunami, později bylo varování odvoláno. Kontrolovány byly také jaderné elektrárny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zasáhlo zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce asi 60 kilometrů od pobřeží prefektury. Na japonské stupnici seismické intenzity dosáhlo hodnoty 5, přičemž sedm je nejvyšší možná hodnota. Otřesy byly cítit v několika oblastech východního Japonska včetně 400 kilometrů vzdáleného Tokia.

Kvůli zemětřesení byl přerušen provoz rychlovlaků šinkansen v oblasti. Společnost Tohoku Electric Power pozastavila provoz jaderné elektrárny Onagawa a prověřuje, zda nebylo zařízení poškozeno, píše NHK. Kontrolována byla podle agentury Reuters rovněž jaderná elektrárna ve Fukušimě, kde v 2011 došlo k havárii.

Po kontrole elektráren uvedla společnost Tokyo Electric Power Company, že nebyly zjištěny žádné nesrovnalosti či poškození, doplnila po poledni středoevropského času Reuters.

V prefektuře Mijagi se po zemětřesení vyskytovaly výpadky elektrického proudu, některé domácnosti zůstaly odříznuté. „Bylo to hodně zlé. Dlouho se celá budova houpala ze strany na stranu. Trvalo to déle než při zemětřesení minulý měsíc. Alespoň se zdá, že budova zůstala celá,” řekla Šizue Onoderaová, majitelka jednoho z obchodů ve městě Išinomaki.

Stanice NHK původně vyzvala občany, aby se nepřibližovali k pobřeží z důvodu hrozící vlny tsunami. Později bylo ale varování odvoláno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám