Hlavní obsah

Šéf Pentagonu: Spojené státy nenechají Ukrajinu selhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin na začátku úterního jednání o pomoci Ukrajině na německé letecké základně Ramstein řekl, že USA a zbytek koalice nenechají Ukrajinu selhat. Snažil se tak uklidnit evropské země, které znepokojuje zaseknutí americké pomoci na předvolebním hašteření v Kongresu. Experti pochybují o tom, že by jeho silná slova na uklidnění spojenců stačila.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson zatím stále nedal hlasovat o návrhu, který by pro Ukrajinu zajistil dalších 60 miliard dolarů (v přepočtu 1,4 bilionu korun). Bílý dům podle agentury Reuters zoufale hledá alternativní způsoby, jak Kyjevu poslat další prostředky. Velkou část pozornosti vlády amerického prezidenta Joea Bidena přitom vyžaduje i konflikt v Gaze.

Pro Austina je cesta na německou základnu jeho první od léčby rakoviny prostaty. Za úkol tam v úterý měl vedení měsíční schůze Kontaktní obranné skupiny Ukrajiny (UDCG). Toho se účastní zástupci přibližně padesáti spojenců Ukrajiny napadené Ruskem. „Spojené státy nenechají Ukrajinu selhat … Tato koalice nenechá Ukrajinu selhat,“ řekl jim Austin na začátku schůze.

Šéf Pentagonu ovšem neuvedl, jak plánuje Washington Ukrajinu podporovat bez dalších financí a o Kongresu se nezmínil vůbec. Nedostatek finančních prostředků už se přitom podepisuje na bojišti, protože ukrajinské jednotky musí vzácnými zásobami šetřit.

Německo poskytne Ukrajině nový balík zbrojní pomoci za 13 miliard

Evropa

„Myslím, že naši spojenci jsou si akutně vědomi situace našeho financování. Ukrajinci víc než kdokoliv jiný kvůli naší neschopnosti je zásobovat,“ řekl pod podmínkou anonymity vysoce postavený americký hodnostář.

Bidenova vláda minulý týden oznámila, že Ukrajině pošle vojenskou pomoc v hodnotě 300 milionů dolarů. Specifikovala ale, že bude zakoupena jen díky prostředkům, které Pentagon neočekávaně ušetřil na vojenských kontraktech. Nevyloučila, že by mohla nalézt více takových zdrojů, ale podotkla, že to stále nebude stačit na kompenzaci nečinnosti Kongresu.

Austin proto podle expertů v Evropě čelí skeptickému publiku. „Pro americké lídry je stále těžší a těžší cestovat do Evropy s poselstvím, že jsou Spojené státy zavázány Ukrajině dlouhodobě pomáhat,“ řekla členka Evropského centra Atlantické rady ve Washingtonu Rachel Rizzoová. „Toto poselství dlouhého finančního, vojenského, ekonomického závazku odporuje realitě toho, co se děje v Kapitolu.“

Klíčovou roli teď hraje podpora od evropských států. V popředí je iniciativa České republiky na organizaci nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Německý ministr obrany Boris Pistorius zase během jednání na základně Ramstein oznámil, že Německo pro Ukrajinu připravilo další balík zbrojní pomoci v hodnotě 500 milionů eur (12,6 miliardy korun). Část balíku má přitom jít právě na zafinancování české iniciativy.

Představitelé USA se ale i tak domnívají, že bez Spojených států nebude evropská podpora Ukrajině stačit. „Neexistuje způsob, kterým by naši spojenci mohli spojit síly, aby vynahradili nedostatek americké podpory,“ řekl jeden z nich.

Ukrajinci stahují druhou a třetí linii obrany kvůli nedostatku munice, řekl Kirby

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám