Hlavní obsah

Německo poskytne Ukrajině nový balík zbrojní pomoci za 13 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo poskytne Ukrajině nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur (12,6 miliardy Kč). V úterý to novinářům během jednání o podpoře Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius. Ten rovněž řekl, že součástí balíku je vedle dodávek obrněnců pro pěchotu i zaplacení 180 000 kusů dělostřelecké munice, jejíž nákup organizuje Česká republika.

Foto: ČTK

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

„Převezmeme náklady na 180 000 kusů munice z české iniciativy. Dodávky budou postupné, začít by měly v létě. Organizují to Češi. Mluvil jsem o tom o víkendu s českou kolegyní Janou Černochovou, našim sousedům a přátelům jsem za to poděkoval,“ řekl Pistorius.

Součástí německého balíku je také 10 000 dělostřeleckých granátů z armádních zásob. „Dodávky začnou okamžitě,“ uvedl Pistorius. Dalších 100 000 kusů dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů Německo podle ministra obrany objednalo tak, aby granáty Ukrajina dostala ještě v letošním roce. Německo rovněž Ukrajině předá stovku pancéřovaných vozidel pro pěchotu a stovku nákladních vozidel.

Česko má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800 000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. S návrhem na nákup munice mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU na počátku února, následně o plánu informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Připravujme děti na válku, žádá německá ministryně školství

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám