Hlavní obsah

Šéf Pentagonu: Severní Korea by válku prohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy přijdou na pomoc svému spojenci Jižní Koreji při případném vojenském střetu se Severní Koreou, která by neměla šanci takovou ozbrojenou konfrontaci vyhrát. V úterý to podle televize CNN prohlásil americký ministr obrany Ashton Carter.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Je nutné zajistit, aby Severokorejci vždy rozuměli tomu, že na jakoukoliv provokaci přijde odpověď a že nás a naše spojence v Jižní Koreji nemají šanci porazit,“ uvedl Carter během videokonference, při níž odpovídal na dotazy amerických vojáků rozmístěných různě po světě.

Obě Koreje i 62 let po ničivém konfliktu zůstávají ve válečném stavu, protože válku zkraje padesátých let ukončilo pouhé příměří. Carter k situaci na poloostrově poznamenal, že je nadále jedním z nejožehavějších ohnisek napětí na planetě.

„Je to zřejmě jediné místo na světě, kde může válka začít lusknutím prstů,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje vojenské cvičeníVideo: Reuters

Carter se o Koreji zmiňoval v souvislosti s nedávným sporem mezi Pchjongjangem a Soulem kvůli výbuchu miny v pohraničí a obnovení přeshraničního propagandistického vysílání z jihokorejských tlampačů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severní Korea kvůli němu uvedla armádu do plné bojové pohotovosti a začala přemisťovat rakety, než se krizi po třech dnech vyjednávání podařilo zažehnat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám