Hlavní obsah

Šaríu uplatňují i jiné státy, a ty uznáváte, připomíná světu Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán už minulý týden odmítl, že by v Afghánistánu mohla panovat demokracie. Země se má řídit islámským právem šaría, které ovšem má řadu interpretací. Uplatnění té nejtvrdší varianty s drakonickým bičováním a řadou hrdelních trestů se však nedá vyloučit, upozorňuje expertka Bette Damová, která skupinu studovala.

Foto: Profimedia.cz

Kábulský salón krásy se stal terčem vandalismu radikálů.

Článek

Tálibové mají podle ní pocit, že mají právo na uplatňování stejných trestů a být přitom mezinárodně uznáváni, když to lze v případě Saúdské Arábie.

„Tálibán říká: Saúdové dělají to samé a přitom sedí v OSN. To chceme taky,“ uvedla pro list The Guardian nizozemská expertka Damová, která napsala biografii o zakladateli Tálibánu mullovi Umarovi.

Šaría

Svět

„Když se ptáte na možnou dohodu s vládou, která používá tvrdé tresty, je to velmi složité,“ dodala ještě. Nejen Saúdská Arábie, ale i Írán mohou být modelem pro Tálibán. V obou případech jde o režimy stojící na prosazování náboženských principů, kde jsou osobní práva a svobody silně omezeny. Írán je dokonce teokracií.

Prvky z práva šaría uplatňuje velmi silně i Pákistán, Bahrajn nebo Mauritánie. A Tálibán už ukázal, že práva žen budou omezena, protože bude záležet na rozhodnutí islámských soudců a expertů na šaríu, tzv. uláma. Někteří experti na Írán už varovali, že nejednoznačná prohlášení ohledně ženských práv připomínají umírněné projevy ajatolláha Chomejního, než se dostal k moci. Pak sliby přestaly platit.

Nebudeme se mstít a ženy budou mít možnosti podle islámského práva, slibuje Tálibán

Zahraniční

Některé univerzity v Afghánistánu se už uzavřely ženám, nebo alespoň zrušily koedukaci, zavřené jsou mnohde i školní třídy pro dívky starší dvanácti let.

Bojovníci často dohlížejí, zda jsou ženy dostatečně zahaleny a několik těch, které nebyly, už přetáhli bičem. V provinciích na jihu země, ale i v Ghazní už byla zakázána hudba. V Kandaháru poslali tálibové z banky pryč úřednice a řekli jim, že místo nich mohou nastoupit jejich mužští příbuzní. Ženy se už také nemohou objevovat na televizních obrazovkách. Povolány zpátky do práce byly jen zdravotnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám