Hlavní obsah

S drogami neobchoduji, popírá Krejčíř obvinění u soudu

Johannesburg

Český podnikatel Radovan Krejčíř ve středu u soudu v Johannesburgu odmítl tvrzení obžaloby, že byl zapleten do únosu a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který pro něj měl pašovat pervitin do Austrálie. Krejčíř prostřednictvím svého právníka zdůraznil, že s drogami neobchoduje. Jihoafrický soud má rozhodnout o žádosti Krejčíře a třech spoluobviněných Jihoafričanů o propuštění z vazby na kauci.

Foto: Werner Beukes/SAPA, ČTK

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu. Snímek z 2. 12. 2013.

Článek

Případné Krejčířovo propuštění z vazby se ale nelíbí prokurátorovi. Tvrdí, že hrozí útěk podnikatele do zahraničí, odkud ho bude těžké dostat zpátky, jak ukazují i snahy Česka o Krejčířovo vydání.

V novém místopřísežném prohlášení, které u soudu přečetl podnikatelův advokát, označil Krejčíř obvinění vůči své osobě za pouhou spekulaci. O ničem z toho prý nevěděl. Popřel, že by se podílel na pašování 25 kilogramů pervitinu za 24 miliónů randů (48 miliónů Kč), z čehož jej podezírá obžaloba. "Nejsem žádný obchodník s drogami," prohlásil.

Zopakoval také, že po případném propuštění z vazby z Jihoafrické republiky neuteče, čehož se prokuratura obává. Připomněl přitom i své dřívější puštění na kauci v JAR, po němž v zemi zůstal.

Prokurátor: Riziko útěku je velké

Prokurátor Louis Mashiane Krejčířovu ujišťování ale nevěří. Ve středu prohlásil, že je vysoké riziko, že Čech uprchne na Seychelly, odkud v roce 2007 do JAR přicestoval a kde to zná. Mohl by podle něj také utéct do Česka, kde má matku a babičku.

Prokurátor nepovažuje za dostatečnou záruku podnikatelova setrvání v zemi ani údajných 40 miliónů randů (80 miliónů Kč), které Krejčířovi prý do JAR poslala jeho matka.

"Krejčíř je perfektním příkladem toho, jak těžké je někoho vydat, když není vydávací smlouva," citoval Mashianeho na Twitteru jeden z jihoafrických reportérů. Prokurátor dodal, že Krejčířovo vydání do vlasti bude ještě bitvou. Zpochybnil také podnikatelův argument, že nemá pas, a připomněl, že Krejčířovi už jednou přátelé zajistili falešný cestovní doklad, aby mohl v roce 2005 utéct z Česka.

Mashiane ve středu rovněž odmítl tvrzení Krejčíře, že ho policie po zatčení mučila. Taková obvinění vůči policistům nejsou z podnikatelovy strany podle prokurátora ničím novým. Použil je podle něj už v Česku.

Jihoafrická policie zadržela Krejčíře a jeho údajného blízkého spolupracovníka Desaie Lupondoa předminulý týden a o několik dní později skončili v cele i dva příslušníci speciální jihoafrické policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Všechny státní zástupce viní z červnového únosu bratra drogového kurýra, který měl prý pro Krejčíře dostat do Austrálie zmíněnou zásilku pervitinu. [celá zpráva]

Obvinění už v pondělí svou vinu popřeli a požádali soud o propuštění na kauci. Český podnikatel nabídl složit 50 000 randů (100 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám