Hlavní obsah

Mučil oběť vařící vodou, viní Krejčíře prokurátor

Právo, sw

Drastické okolnosti provázely případ únosu a pokusu vraždy, z něhož je v Jihoafrické republice obviněn český uprchlík Radovan Krejčíř. Vyplývá to z prohlášení prokurátora, které v úterý citoval server Eyewitness News. Krejčíř prý osobně surově mučil bratra kurýra, který utekl se zásilkou pervitinu v přepočtu za 48 miliónů korun.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

„Návladní tvrdí, že Krejčíř muže z (johannesburského předměstí) East Rand unesl. Vylili mu na hlavu vařící vodu a Krejčíř pak údajně muže mučil, protože jeho bratr pláchl s obří zásilkou pervitinu,“ napsal server.

Šlo o pašování drog

Uprchlý pašerák, který měl podle serveru Times Live přezdívku Doktor, pracoval na johannesburském letišti a měl drogy doručit do Austrálie.

Když miliónový kontraband na místo určení nedorazil, Krejčíř 25. června nařídil příslušníkům elitní policejní jednotky Hawks (Jestřábi), kteří měli fungovat jako jeho soukromá „policejní armáda“, aby muže našli.

Tito policisté – Samuel „Saddám“ Maropeng a Macheche Nthoroane – byli minulý týden zatčeni a jsou stíháni spolu s českým uprchlíkem. [celá zpráva]

Když údajně podplacení Jestřábi nedokázali Doktora najít, unesli alespoň jeho bratra. Následně jej po čtyři dny zadržovali a mučili, aby od něj získali informace, kde se jeho sourozenec nachází. Unesený byl prý donucen svému bratrovi zavolat a přesvědčovat ho, aby se Krejčířovi a jeho kumpánům sám vydal.

Vyhodili ho do pole

Český podnikatel podle médií hodlal zajatého muže zabít a počkat si, jestli jeho bratr přijde na pohřeb, kde by mohl být unesen.

S tím ale nesouhlasil Krejčířův spoluobviněný Desai Luphondo, který nakonec kývl na to, že dlužné milióny uhradí. Zbitý a opařený muž pak byl vyhozen do pole v oblasti Katlehong, 35 kilometrů východně od Johannesburgu, doplnil list The Star.

Server Times Live napsal, že svědci v Krejčířově případu dostali policejní ochranu poté, co jim kdosi hrozil smrtí a otrávil jim psy. To je podle prokuratury také důvod, proč by měl Krejčíř zůstat ve vazbě. Uprchlíkovo propuštění by pro ně mohlo být rozsudkem smrti, soudí.

Právníci českého uprchlíka tato obvinění odmítli s tím, že jsou nedůvěryhodná a nepravdivá. O Krejčířově žádosti o propuštění z vazby na kauci má soud rozhodnout dnes.

Uprchlíkův právník Willie Vermeulen prohlásil, že proti jeho klientovi byla vznesena obvinění, která mu „připisují vražedné úmysly“. „Jenže na základě čeho? Kde jsou faktické důkazy?“ ptal se podle Times Live.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám