Hlavní obsah

Rozhodnutí o Krejčířově propuštění soud odložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Soud v Jihoafrické republice v pondělí odložil rozhodnutí o případném propuštění českého podnikatele Radovana Krejčíře z vazby na středu. Krejčíř je podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu. Soudu nabídl složení kauce 50 000 randů (téměř 100 000 Kč), pokud ho propustí. Prokuratura s tím ale nesouhlasí.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Radovan Krejčíř před soudní síní v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

O Krejčířově případném propuštění z vazby soud v pondělí rozhodoval už podruhé. Při předchozím slyšení minulý týden ale případ odložil kvůli Krejčířovu zdravotnímu stavu. Českému podnikateli podle jeho lékaře hrozilo selhání ledvin a další zdravotní problémy, soud proto nařídil jeho hospitalizaci.

Krejčíř v pondělí nabídl zaplatit kauci ve výši 50 tisíc randů za propuštění z vazby. Reportér jihoafrického deníku The New Age předtím uvedl částku milión randů, to se však nepotvrdilo. Peníze na složení případné kauce má prý uprchlý český podnikatel od matky, tamní úřady mu obstavily majetek.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejcir před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Krejčíř před soudem podle jihoafrických novinářů popřel, že by chtěl z Jihoafrické republiky (JAR) utéct. Slíbil, že v zemi zůstane až do začátku soudu. Je prý připravený spolupracovat s policií a řekl, že neplánoval ani neplánuje útěk do zahraničí.

Přísná bezpečnostní opatření

Na místě platila stejně jako před týdnem mimořádná bezpečnostní opatření. Přístupové cesty k soudní budově ráno přehradily bezpečnostní zátarasy, přes něž policisté pouštěli jen účastníky jednání a vybrané novináře.

Foto: ČTK/AP

Policejní hlídka před soudem v Albertonu, kde v pondělí stanul zadržený Radovan Krejčíř.

Krejčíř je obviněn z únosu a z pokusu o vraždu, stejně jako Jihoafričan Desai Lupondo a dva příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane, kteří údajně pro Krejčíře pracovali a byli na jeho výplatní listině.

Přijela i Krejčířova manželka

K soudu v pondělí dorazila i Krejčířova manželka Kateřina se synem Denisem, o nichž se spekulovalo, že odjeli do Latinské Ameriky, aby údajně připravili podmínky pro přesun samotného Krejčíře.

Podle něj ale falešnou zprávu o tom, že jeho rodina odjela do Argentiny a on se chystá za ní, rozšířil soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který se sledování Čechových aktivit v JAR věnuje dlouhodobě. Ve své výpovědi ho Krejčíř označil za "samozvaného bílého rytíře, který si myslí, že je nad zákonem", a který ho "obsesivně pronásleduje".

Krejčířovo tvrzení před soudem potvrdila i jeho manželka Kateřina. Popřela, že pobývala v Jižní Americe nebo v nigerijském Lagosu, jak v pondělí uvedla obžaloba, ale s dětmi prý byla na dovolené na Mauritiu, odkud se v neděli vrátila kvůli dnešnímu přelíčení. Odmítla také, že by měla více pasů a že by do JAR v roce 2007 přicestovala ze Seychel na falešný pas, jak jihoafrické úřady donedávna tvrdily o jejím muži.

Krejčíř: Mučili mě elektrošoky

Krejčíř v prohlášení zopakoval, že jihoafrická policie ho po zatčení mučila, aby si od něj vynutila přiznání. "Zavázali mi oči, spoutali mi ruce a odvezli mě na odlehlé místo. Donutili mě kleknout si a byl jsem mučen elektrošoky. Želízka na mých rukou byla utažená, od čehož mám na rukou modřiny," vylíčil Krejčíř podle jihoafrických serverů.

Policisté ho prý také dusili igelitovým pytlem na hlavě. To celé podle něj trvalo asi 90 minut a pak ho policie vozila po okolí Johannesburgu a Sandtonu. V cele prý po zadržení strávil pouhých šest hodin. Podobné zacházení popsal i spoluobviněný Desai Lupondo.

Únos drogového kurýra

Kromě Krejčíře a Luponda jsou v případu obviněni také dva příslušníci zvláštní policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem, kteří údajně s českým podnikatelem spolupracovali a byli na jeho výplatní listině. Také oni požádali o propuštění na kauci a popřeli veškerá obvinění.

Podle prokuratury Krejčířovi údajní komplicové unesli bratra podnikatelova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit pervitin za 24 miliónů randů (48 miliónů Kč), ale zmizel. Spolu s Krejčířem prý uneseného muže nejprve bili, aby jim řekl, kde se bratr nachází; Krejčíř sám na něj údajně lil horkou vodu.

Prokuratura také tvrdí, že podnikatel navrhl muže zabít, aby vylákali nezvěstného kurýra na bratrův pohřeb, kde by se ho pak mohli zmocnit. Z vraždy ale nakonec sešlo a zbitého muže vyhodili z vozu za Johannesburgem.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Prokuratura ujišťuje, že pro svá tvrzení má očité svědky. S propuštěním Krejčíře na kauci nesouhlasí, protože podle ní hrozí jeho útěk do ciziny a zastrašování svědků. Někteří podle ní už dostali výhrůžky smrtí. Českého podnikatele státní zástupce znovu označil za "veřejné nebezpečí" pro JAR. K obviněním z policejního mučení Krejčíře se nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám