Hlavní obsah

Rusové posilují pozice v Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Togo je další africkou zemí, kde Rusové posilují své pozice. V Togu přistálo letadlo s 30 ruskými vojenskými poradci, kteří mají pomoci s vybudováním vojenského tábora u hranic s Burkinou Faso. Uvedla to v únoru francouzská investigativní stránka Africa Intelligence. Spekuluje se i o možnosti, že chce Rusko mít v zemi námořní základnu, jakou by rádo vybudovalo i v Libyi.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání BRICS v Johannesburgu. Na snímku videokonference s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Tajný tábor vzniká podle African Itelligence kvůli rostoucím aktivitám salafistů v sousední Burkině Faso a tožské úřady mají obavy, že by mohli islámští radikálové útočit i v Togu. Současně to ale ukazuje prohlubující se vazby mezi Togem a Ruskem. Koncem roku 2022 Rusko dodalo do Toga tři bitevní vrtulníky Mil Mi-35 a dva transportní Mi-17, uvedl web Military Africa.

Rusko bylo v letech 2021 a 2022 nejvýznamnějším dodavatelem vojenské techniky do Toga. uvedl stockholmský institut pro studium míru SIPRI. Současně je v oblasti frankofonní západní Afriky zemí, která dostává nejvíce zbraní z Ruska.

Podle Institutu pro studium války a projektu Critical Threats se Rusko snaží posílit své pozice v Africe, protože jeho vojáci, instruktoři nebo žoldnéři působí v Mali, Nigeru, Čadu, Burkině Faso, Kamerunu, Pobřeží slonoviny, Guineji, Nigérii a podporují některé skupiny v Súdánu a Libyi nebo Demokratické republice Kongo. Rusko také vojensky spolupracuje s Alžírskem, Marokem a Egyptem.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Toga Faure Gnassingbé

Togo jako logistický uzel

V Togu je stejně jako v Kamerunu jejich přítomnost malá, nepůsobí tam žoldnéři jako v Mali a Burkině Faso, které jsou nejvíce ohroženy útoky salafistů. Mohou ale sloužit jako záštita autoritářské prezidenta Faure Gnassingbeho, jenž bude v roce 2025 usilovat o svůj pátý prezidentský úřad v řadě.

Je možné, že má Togo stejně jako Kamerun sloužit spíše jako logistický uzel pro jednotky v Mali a Burkině Faso, což jsou vnitrozemské státy bez přístavů.

Spekulace o přístavu v Atlantiku a ponorkové základně v Tobruku

Ukrajinské centrum odporu spekuluje, že by mohlo mít Rusko zájem vybudovat v Togu námořní základnu, a získat tak opěrný bod v Atlantiku. Rusko nemá námořnictvo srovnatelné s americkým a už plavba ruské letadlové lodi k Sýrii ukázala na značné problémy ruského námořnictva při operacích daleko od jeho břehů.

Větší nebezpečí by mohla pro jižní křídlo NATO představovat nějaká ruská základna na jižním pobřeží středozemního moře. Varoval před tím v listu The Times italský poslanec a bývalý velitel armády Vincenzo Camprorini, podle něhož by se mohla Moskva snažit domluvit se s libyjským polním maršálem Chalífou Haftárem na využití Tobruku pro své jaderné ponorky.

V lednu navštívil Haftára náměstek ruského ministra obrany Junus bek Jevkurov. Šlo o jejich čtvrté setkání od října. Podle Camporiniho Rusové usilují více o základnu pro ponorky než pro hladinové lodě.

Na letadlovém křižníku Admirál Kuzněcov vypukl požár

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám