Hlavní obsah

Na letadlovém křižníku Admirál Kuzněcov vypukl požár

Moskva

Na palubě ruského letadlového křižníku Admirál Kuzněcov propukl ve čtvrtek požár. Loď se nachází v docích v Murmansku, je v opravě už od roku 2017. S odkazem na záchranáře to uvedla agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov na záběrech z roku 2018

Článek

„Na palubě lodi Admirál Kuzněcov, která je v suchém doku loděnice Zvjozdočka (Hvězdička), došlo k požáru. Nejsou žádné oběti na životech, evakuováno bylo 20 lidí,“ uvedli záchranáři.

Zdroj požáru se podle nich nacházel v kajutách na levoboku. Plameny byly lokalizovány na ploše šesti metrů čtverečních.

Společnost Objediňonnaja sudostrojitělnaja korporacija (USC), která sdružuje dceřiné společnosti zabývající se stavbou, opravami a údržbou lodí v Rusku, uvedla, že požár byl uhašen a žádné škody nevznikly.

„Došlo k lokálnímu požáru, který byl zlikvidován zástupci hasičských sborů. Systém kontroly škod fungoval rychle, k žádné nedošlo,“ řekl šéf USC Alexej Rachmanov.

Admirál Kuzněcov je v opravě od roku 2017. V říjnu 2018 došlo při spouštění lodi k nehodě, když se plovoucí dok dostal pod vodu, v důsledku čehož na letadlovou loď spadl jeřáb a poškodil část paluby. Loď poté byla převelena do loděnice Zvjozdočka, ale v prosinci 2019 na ní vypukl požár, když během sváření jiskra vznítila palivo. Tehdy zemřeli dva lidé a deset jich bylo zraněno.

Admirál Kuzněcov od té doby zůstal v suchých docích loděnice Zvjozdočka. Rachmanov v létě uvedl, že se do flotily vrátí v prvním čtvrtletí roku 2024.

Potopený křižník Moskva v roli vlajkové lodi nahradí pouhá fregata

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám