Hlavní obsah

Ředitel CIA se v Ankaře sejde se šéfem ruských špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američané jednají s Rusy v Ankaře. S odkazem na své zdroje to napsal deník Kommersant s tím, že za ruskou stranu do tureckého hlavního města přijela delegace vedená šéfem vnější rozvědky (SVR) Sergejem Naryškinem. Agentura Reuters uvedla, že se s Naryškinem sejde šéf CIA, ne však kvůli vyjednávání, nýbrž aby Rusům tlumočil americká stanoviska.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Šéf ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergej Naryškin na archivním snímku

Článek

Kdo vede americkou delegaci ani to, o čem mají Rusové s Američany v Ankaře jednat, Kommersant neuvedl.

Agentura Reuters v pondělí odpoledne s odkazem na nejmenovaný zdroj z americké administrativy napsala, že do Ankary přicestoval šéf CIA William Burns, který má Rusům předat zprávu stran reakce na případné použití jaderným zbraní Ruskem.

„Nebude vést žádná vyjednávání. Nebude diskutovat o řešení války na Ukrajině,“ řekl zdroj agentury Reuters s tím, že Burns chce rovněž zvednout témat zadžovaných Američanů.

Podle dřívějších informací Kommersantu mají mezi Ruskem a USA probíhat jednání o plánech na zasedání komise pro dohodu Nový START, která se týká strategických jaderných zbraní. Naposledy komise s ruskou a  americkou účastí zasedala v říjnu 2021.

O blížícím se jednání Američanů a Rusů minulý týden s odkazem na mluvčí amerického ministerstva zahraničí Neda Price informovala stanice CNN, která upozornila, že se jedná o poslední platnou dohodu o počtu jaderných zbraní uzavřenou mezi USA a Ruskem.

Američané by se podle CNN měli v rámci jednání rovněž pokusit přesvědčit Rusy, aby v žádném případě nepoužili zbraně hromadného ničení na Ukrajině.

Schůzka v Turecku má probíhat v době, kdy se v Indonésii koná summit G20.

Smlouva z Prahy

Nová dohoda START o snížení počtu jaderných zbraní je úmluva mezi Spojenými státy a Ruskem, kterou podepsali tehdejší prezidenti obou mocností Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v roce 2010 v Praze. V platnost vešla roku 2011 původně na deset let, poté byla prodloužena do roku 2026. Předmětem smlouvy je omezení počtu jadených hlavic v obou zemích. Předmětem nového vyjednávání by mohlo být jednak prodloužní platnosti a jednak rozšíření dohod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám