Hlavní obsah

Ruský zájezd do Severní Koreje: Rozpadající se letadlo, neustálý dohled a zákaz vycházení z hotelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není mnoho lidí, kteří by se za svůj život podívali do Severní Koreje, a není mnoho destinací, kam by mohli ruští turisté v současnosti vycestovat. Vybrané skupince Rusů se ovšem nyní naskytla příležitost uzavřenou zemi navštívit. Zda bude s jejich svědectvími o tamních podmínkách severokorejský režim spokojen, je otázkou.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské středisko Masikrjŏng

Článek

Přibližně stovka Rusů patří podle Sky News k prvním návštěvníkům země od začátku pandemie. Severokorejci pro ně připravili exkluzivní čtyřdenní zájezd, během kterého se ruští návštěvníci proletěli s jedinou severokorejskou aerolinkou, zalyžovali si v prázdném lyžařském středisku a poslechli si akordeonové vystoupení. Jak přesně byla návštěva a její itinerář zorganizovány není jasné, ale lístek stál v přepočtu 17,5 tisíce korun a kupoval se přes ruskou cestovní společnost Vostok Intour.

Jeden z cestovatelů vypověděl, že skupinu tvořili influenceři, turisti, novináři a 13 dětí školního věku. Jejich záběry a videa pak ukazují obrázek života v Severní Koreji, který odporuje oficiální verzi tamních autorit. Nabízí totiž pohled na zemi, která v posledních desetiletích čelila vážnému nedostatku potravin a potýká se s řadou mezinárodních sankcí.

Letadlo páchlo naftalínem

Zájezd začal letem s aerolinkou Air Koryo z Vladivostoku do Pchjongjangu. Severokorejská letecká společnost disponuje postaršími letouny převážně ruské výroby. Ačkoliv ruská média zájezd propagovala jako příjemný zážitek, cestující si začali stěžovat hned po nástupu do letadla.

KLDR poslala Rusku už 6700 kontejnerů s municí. Dostává za to jídlo, hlásí Jihokorejci

Svět

„Letadlo je staré a páchne po naftalínu,“ napsal jeden z účastníků zájezdu na Telegramu. Jedenačtyřicet let staré letadlo podle něj „připomíná něco, co bylo dlouhou, dlouhou dobu zavřené ve skříni a pak to vytáhli na světlo“.

„I zapnout si pás bylo obtížné,“ postěžoval si další. „Všechno se rozpadá,“ dodal.

Dětský koncert s dávkou propagandy

Po příletu do Pchjongjangu skupinu odvedli do Dětského paláce ve čtvrti Mangyongdae na západním okraji města. Tam jim děti ve školních uniformách zahrály na akordeon, předvedly své výtvarné schopnosti a odehrály koncert. Video zveřejněné turistkou Elenou Byčkovou ukazuje, že zatímco děti hrály, obří obrazovka za nimi střídavě ukazovala záběry hor a severokorejských vojáků.

Další z návštěvníků zveřejnil video třídy tkajících severokorejských dětí a podotkl, jak zinscenovaně celá scéna působí. „Dětem zjevně řekli, ať klidně sedí a na turisty se všeobecně nedívají,“ napsal.

Skupinu turistů následně vzali podívat se na sochy bývalých vůdců země Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, věž Čučche a monument připomínající sovětské zásluhy z druhé světové války. Pak je ubytovali v mezinárodním hotelu Janggak, který návštěvníci údajně nesměli opustit. Influencer Ilja Voskresenskyj na Instagramu napsal, že na otázku, proč tomu tak je, mu odpověděli, že turisté neumí korejsky, a mohli by tak mít problémy.

Lyžovačka pod dohledem

Po noci strávené v Pchjongjangu skupina odletěla do Wonsanu, kde ji vzali do lyžařského střediska Masikrjŏng. To bylo postaveno v roce 2014 jako součást snahy přilákat zahraniční turisty. „Na sjezdovce hraje vlastenecká hudba a na velké obrazovce hrají různá propagandistická videa,“ popsal tamní lyžařské podmínky Voskresenskyj.

Lyžařské středisko je navíc důkazem, že je Severní Korea stále schopna dostat se k západnímu zboží. Turistka Saša Danilenková z něj totiž sdílela fotografii, na které sedí na sněžném skútru Ski-Doo kanadské výroby.

I během lyžování pak cestovatelé byli pod neustálým dohledem. Voskresenskyj sdílel video muže lyžujícího za ním a jeho společníkem s popiskem: „Toto je náš osobní doprovod a to není paranoia.“ Po dvou dnech ve středisku se pak skupina vrátila do Vladivostoku.

Spojenectví sílí

Na otázku, zda by se do Severní Koreje znovu vrátila, turistka Julija Mešková na sociálních sítích odpověděla: „Znovu už z morálních a etických důvodů nepojedu.“ Stát popsala jako „totalitní diktaturu“, která „nereprezentuje turistické hodnoty“.

Zájezd samotný sice za úspěch prohlásit nejspíš nelze, ale jde o další jasné vyjádření sílících vztahů mezi oběma zeměmi a jejich vůdci. Kim Čong-un svůj ruský protějšek Vladimira Putina navštívil loni v září. Šlo o teprve druhé setkání mezi oběma muži. Od té doby si spřátelené země vyměňují vřelá gesta. Tím posledním byla luxusní ruská limuzína, kterou minulý týden Putin Kimovi daroval, protože se mu prý při návštěvě líbila.

Spojené státy a Jižní Korea zatím Rusko obviňují z používání severokorejských zbraní proti Ukrajině. Moskva i Pchjongjang tato obvinění popírají, ačkoliv si v minulém roce veřejně přislíbily prohloubení armádních vztahů.

Moskva pomáhá Kimovi obcházet sankce

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám