Hlavní obsah

Moskva pomáhá Kimovi obcházet sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko umožnilo uvolnit devět milionů amerických dolarů zmrazených na účtech patřících Severní Koreji, uvedl list The New York Times s odvoláním na americké a spojenecké zpravodajské informace. Zřejmě také pomohlo izolované zemi dostat se na mezinárodní bankovní trh, od něhož je kvůli sankcím odstřižena. Rusko nakupuje v Severní Koreji munici, kterou využívá ve válce na Ukrajině.

Foto: Sputnik, Reuters

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na návštěvě Ruska, září 2023

Článek

V ruských bankách je na základě sankcí zmrazeno cca 30 milionů dolarů, uvedl list The New York Times (NYT) s odvoláním na zpravodajské zdroje. Podle nich Moskva pomáhá Pchjongjangu obejít sankce, které Rada bezpečnosti uvalila na Severní Koreu kvůli jejím jaderným a raketovým testům. V separatistické Jižní Osetii, kterou Rusko uznává jako samostatnou, byl otevřen bankovní účet spojený se Severní Koreou.

Bývalý tajemník amerického ministra financí Juan C. Zarate uvedl, že pokud Moskva umožní Severní Koreji používat své banky nebo uvolní zmrazené majetky, „překročí Rubicon“ sankcí. I když je uvolněných devět milionů dolarů (přes 200 milionů korun) relativně malá částka, Severokorejci vítají jakékoli přístupy ke kapitálu, podotkl.

Američtí představitelé uvedli, že nejsou schopni uvést podrobnosti o bankovních dohodách, ale jeden vysoký představitel poznamenal, že odpovídají americkým předpokladům ohledně toho, co KLDR očekává za zbraně dodané Rusku.

Znepokojivá eskalace. Rusové už podle USA na Ukrajině použili rakety z KLDR

Válka na Ukrajině

Co za severokorejské zbraně?

Bílý dům minulý měsíc uvedl, že má důkazy, že Severní Korea poskytla Rusku taktické balistické rakety. NYT zmiňuje také britský think tank zaměřený na bezpečnost, podle něhož KLDR zřejmě dodala Rusku 2,5 milionu kusů munice.

Přístup na mezinárodní finanční trhy jsou pouze jedním z požadavků KLDR. Zatím není jasné, zda Moskva dodala Severní Koreji zbraně a technologii, kterou požadovala. Mělo jít o bojová letadla řady Suchoj Su-27/35 a komponenty pro rakety a jejich hlavice. Mluví se také o zájmu o technologii potřebnou pro družice a ponorky s jaderným pohonem. Bývalý analytik CIA Soo Kim, který se specializoval na Severní Koreu, uvedl, že důvěra Rusů vůči Severní Koreji ale zase není tak velká, aby jí předali „cenná tajemství“.

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku

Svět

Experti upozorňují, že toto porušení sankcí je pro Moskvu asi přijatelnější. „Vždycky mohou říci, to je soukromá banka a my se na to podíváme,“ uvedl profesor politických věd James D. J. Brown z Tokijské univerzity s tím, že vyšetřování „nikdy nepokročí“.

Za pravděpodobné se považuje, že mezi Ruskou federací a KLDR probíhá barterový obchod, kdy může KLDR měnit zbraně za obilí, jehož se jí nedostává, nebo zemědělskou techniku, jako jsou traktory, které jsou také na sankčním seznamu, uvedla profesorka korejských studií na Londýnské univerzitě Hazel Smithová: „Vzhledem k nejistotě hodnoty rublu a naprosté absenci hodnoty severokorejského wonu je obtížné si představit, že by velké obchody Ruska a Severní Koreje mohly probíhat v rublech.“

Nové bankovní vazby však ukazují jasný pokrok ve vztazích obou zemí, které ukázala už loňská návštěva Kim Čong-una v Rusku a lednová návštěva severokorejského ministra zahraničí v Moskvě, kde ho přijal Vladimir Putin. Ruský prezident slíbil, že brzo přijede do Pchjongjangu.

Lodě plující z KLDR do Ruska zřejmě převážely munici. Porušily sankce

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám