Hlavní obsah

Řidič taxislužby Uber v Indii dostal doživotí za znásilnění

– Dillí

Někdejší řidič alternativní taxislužby Uber v Indii Šiv Kumar Jádav, který byl 20. října shledán vinným z únosu, znásilnění a nebezpečného vyhrožování mladé pasažérce, stráví zbytek života za mřížemi. V úterý o tom rozhodl soud v Dillí.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indická policie vede obviněného taxikáře.

Článek

Soudce Kaveri Baweja se ztotožnil se stanoviskem obžaloby, že „takto odporný zločin nezaslouží žádnou shovívavost,“ napsal server The Times of India.

Jádav se zmíněných činů dopustil loni v prosinci. Šestadvacetiletou zákaznici zavezl na odlehlé místo v Dillí, tam si na ní vynutil pohlavní styk a posléze ji zavezl domů, kde pasažérce pohrozil, aby o znásilnění nemluvila s úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indický taxikář Jádav na záběrech po jeho loňském zadrženíVideo: Reuters

Ženě se ale podařilo zapsat si číslo auta a vyfotografovat ho. Policie následně útočníka zadržela. [celá zpráva]

Uber v Dillí už opět funguje

Uber a několik dalších alternativních taxislužeb bylo na základě tohoto případu v Dillí zakázáno kvůli tomu, že podle úřadů dostatečně neprověřovalo své řidiče.

V současnosti už ale Uber v Dillí i na dalších místech v Indii své služby opět poskytuje.

Šéf se omluvil

Prezident indické pobočky přepravce Amit Jain v souvislosti s případem prohlásil, že společnost dělá vše, co je v jejích silách, aby podobným útokům do budoucna zabránila.

Téma sexuálních útoků na ženy se ocitlo v Indii v centru pozornosti v roce 2012 po brutálním hromadném znásilnění mladé studentky v autobusu v Dillí, které skončilo smrtí oběti. Na protest tehdy vyšly do ulic stovky tisíc lidí. Jejich hněv přiměl vládu ke změně zákonů, jež nyní pachatele znásilnění trestají přísněji.

Počet sexuálně motivovaných zločinů nicméně neklesl ani poté, co byly zákony zpřísněny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám