Hlavní obsah

Prudké deště si vyžádaly v Japonsku mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádaly prudké lijáky, které zasáhly ve čtvrtek jihozápad Japonska, zejména ostrov Kjúšú. Dalších 18 lidí je nezvěstných, uvedla agentura Kjódó s odvoláním informace hasičů a policie. Evakuováno bylo dosud 68 000 lidí. Desítky tisíc lidí jsou bez proudu a přerušena byla silniční i železniční doprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Během 24 hodin napršelo v Japonsku přes půl metru vody, skoro 70 000 lidí bylo evakuovánoVideo: Reuters

 
Článek

Tři oběti jsou z města Aso. Je mezi nimi osmdesátiletá žena, kterou smetla voda. V nemocnici ji prohlásili za mrtvou.

V města Taketa zemřel 74letý muž a další, asi osmdesátiletý, se pohřešuje.

Silně postižena byla vesnice Minamiaso, která se nachází stejně jako Aso v provincii Kumamoto. Tam se sesula podmáčená půda a poničila sedm domů. Z třech nezvěstných se podařilo zatím najít jen jednoho, 85letou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři u sesuvu půdy Minamiasu

Ve městě Kikuči odnesla voda celý dům i dvojicí lidí. Tu se podařilo později zachránit.

Postiženo je ale také město Uwadžima na ostrově Šikoku, kde sesuvy půdy odřízly sto lidí.

Meteorologové uvedli, že lijáky v oblasti dosáhly úrovní, s jakými nebyly z dřívějška žádné zkušenosti. V některých oblastech prefektury Kumamoto napršelo za 24 hodin 507 milimetrů srážek. Bylo evakuováno 48 000 lidí a dalších deset tisíc domácností je bez proudu.

Meteorologové varují, že deště v nejbližší době postihnou i severovýchod země a mohou přivodit další sesuvy půdy. Na jihu může za hodinu napršet až 80 milimetrů srážek, do pátečního rána může za 24 hodin napršet až 200 milimetrů, v okolí Tokia pak 150 milimetrů. Hrozí i bouřky s blesky a tornáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám