Hlavní obsah

Problémem Sýrie je přítomnost cizích vojáků v zemi, tvrdí Putin

Moskva

Největším problémem Sýrie je nezákonná přítomnost cizích vojsk v zemi, řekl ruský prezident Vladimir Putin svému syrskému protějšku Bašáru Asadovi během pondělní schůzky v Kremlu. Syrský prezident byl v Rusku na předem neohlášené návštěvě, napsala agentura TASS.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se syrským protějškem Bašárem Asadem v Moskvě 13. září 2021

Článek

„Hlavním problémem podle mého názoru je, že zahraniční ozbrojené síly jsou bez dovolení OSN a bez vašeho souhlasu na různých územích země, což je zjevně v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedl Putin.

„Nedává vám to možnost vyvinout maximální úsilí ke konsolidaci země a takové tempo obnovy, jaké by bylo možné, kdyby bylo celé území ovládáno legitimní vládou,” dodal ruský prezident.

Návrat Osmanské říše? Turecko si nepozorovaně přivlastňuje sever Sýrie

Blízký a Střední východ

Šéf Kremlu současně vyjádřil lítost nad tím, že v Sýrii stále zůstávají místa pod nadvládou teroristů, kteří ohrožují civilisty.

„Uprchlíci se přesto aktivně vracejí do osvobozených oblastí. Na vlastní oči jsem viděl, když jsem vás na vaše pozvání navštívil, jak lidé aktivně obnovují své domovy a aktivně pracují na návratu v plném smyslu slova k mírumilovnému životu,“ zdůraznil Putin.

Asadovi blahopřál také k jeho nedávným narozeninám a „k velmi dobrému výsledku v prezidentských volbách“.

Droga džihádistů mění Sýrii v narkostát

Blízký a Střední východ

„Lidé vám důvěřují a navzdory všem obtížím a tragédiím z předchozích let s vámi stále spojují proces obnovy a návratu do normálního života. Vím, že pro to hodně děláte včetně navázání dialogu s vašimi politickými odpůrci. Velmi doufám, že tento proces bude pokračovat,“ řekl Putin.

Asad je prezidentem od roku 2000 a podle oficiálních výsledků zvítězil v květnových prezidentských volbách se ziskem 95,1 procenta hlasů.

Válka připravila o život na 400 tisíc lidí a zhruba 11 milionů, tedy asi polovinu populace, přiměla opustit domovy. Rusko od vypuknutí konfliktu v Sýrii v roce 2011 podporuje Asadův režim, od roku 2015 se zapojilo i přímou vojenskou účastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám