Hlavní obsah

Přísun pomoci do Somálska vyschnul

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Přísun pomoci Somálsku po nedávných zprávách o tom, že v minulosti končila v rukou islamistů, vyschnul. S odkazem na ředitele humanitární mise OSN v zemi to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters.

Článek

Spojené státy podle Reuters pozastavily milióny dolarů, které měly směřovat do Somálska. Washington se bojí, že by peníze mohly skončit v rukou povstalců z organizace Šabáb, která chce v oblasti Afrického rohu zavést tradiční právo šaría a je podezřelá z napojení na síť al-Káida.

Ředitel mise OSN v Somálsku Mark Bowden upozornil, že nedávná zpráva Spojených národů o tom, že až polovina pomoci končila v rukou povstalců, vedla ke ztrátě zájmu o strádající obyvatelstvo. Bowden navíc tvrdí, že tvrzení ve zprávě nejsou konkrétně doložena, kromě toho, že se odvolává na nepřímá svědectví.

Mezinárodní organizace označují situaci v zemi za nejhorší na planetě. Od počátku roku 2007, kdy po krátkém úspěchu Svazu islámských soudců vypukly nové boje, podle nich přišlo o život nejméně 21 000 lidí a přes 1,5 miliónu dalších přišlo o domovy. Somálsko je navíc země s největším počtem podvyživených a hladovějících obyvatel na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám