Hlavní obsah

Příjmy z těžby polodrahokamů nejdou afghánské vládě, ale přímo Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánistán je jednou ze zemí, kde se vytěží nejvíce polodrahokamu lapis lazuli (lazurit). Byť veškeré nerostné bohatství patří státu, ten z něj nic nemá. Naleziště ovládá jeden z místních vůdců, který zaplatil jen v roce 2014 za ochranu vzbouřeneckému hnutí Tálibán 20 miliónů dolarů (asi 480 miliónů korun), což představuje polovinu jeho příjmu a také veškeré příjmy vlády z těžby nerostů v Afghánistánu za celý rok 2013, uvedla BBC v pondělí.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánci třídí lapis lazuli v kábulském obchodě.

Článek

Když britský premiér David Cameron popsal v dubnu královně Afghánistán jako neuvěřitelně zkorumpovaný, vyvolalo to pozdvižení. Podle BBC však nebyl daleko od pravdy. Transparency International Afghánistán zařadila v žebříčku korupce na 166. místo ze 168 sledovaných zemí. Jasně to ukazuje osud příjmů z polodrahokamu lapis lazuli.

Jedny z největších nalezišť tohoto tmavomodrého minerálu se nacházejí v odlehlé provincii Badachšán na severovýchodě Afghánistánu, kde se těží v jediném údolí. Jak ale uvedla zpráva nevládní organizace Global Witness, příjmy z vytěžených polodrahokamů nejdou do rozpočtu chudé země, ale končí v kapsách vysoce postavených politiků. Především jsou ale jedním ze zdrojů Tálibánu.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Lapis lazuli v kábulském obchodu

OSN uvádí, že peníze z vytěžených minerálů včetně lapis lazuli jsou druhým největším zdrojem příjmů Tálibánu po opiu.

Police ani armáda se k nalezišti nemohou přiblížit

Důl před dvěma lety ovládl místní vůdce Abdul Malik. Vysoký vládní představitel sdělil BBC, že velitel Malik nyní ovládá naleziště a ročně vydělává milióny dolarů z pronájmu šachet nelegálním těžařům.

„Důl je pod jeho kontrolou, jsou tam jeho lidé a nedovolí se přiblížit vojákům, policistům ani komukoli jinému,“ řekl představitel, který odmítl ze strachu zveřejnit svou totožnost. Malik platí Tálibánu peníze za ochranu, „jinak by se tam dál bojovalo“, dodal. Upřesnil, že si vše pojistil u vysokých politiků, kterým jdou peníze přímo do kapsy.

Foto: Novinky

Badachšán

„Výjimečné národní bohatství, které by mohlo být mocným zdrojem pro rekonstrukci a rozvoj, se stalo velkým zdrojem konfliktu a rozbrojů,“ uvedla zpráva nevládní organizace Global Witness, která odhaduje, že padesát procent příjmů z těžby dostaly v roce 2014 různé ozbrojené skupiny. Je to podle něj stejná částka, kterou získala vláda o rok dříve z celého důlního průmyslu.

„V tuto chvíli jde přes padesát procent příjmů z dolu přímo Tálibánu,“ řekl BBC autor studie Global Witness Stephen Carter.

Děsivá korupce

Tajná zpráva, kterou pro prezidenta Ašrafa Gháního vypracoval jeho poradce pro důlní průmysl, potvrzuje zjištění Global Wihness, napsala BBC, která do zprávy nahlédla.

„Naneštěstí stále vidíme, jak známé mafiánské skupiny rozkrádají tyto cenné zdroje s pomocí místních úřadů,“ uvedl v ní v lednu Mohammad Jusaf Paštun.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec čistí lapis lazuji.

„Vzhledem k přítomnosti mafie a vysoké úrovni korupce ve vládě je nyní velmi těžké zvládnout úplatkářství v sektoru,“ dodal Paštun.

Podle americké organizace pro geologický průzkum jsou v Afghánistánu naleziště minerálů a surovin za bilión dolarů. Všechny nerostné zdroje jsou majetkem státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám