Hlavní obsah

Prezident Egypta Mubarak rozpustil vládu a slíbil demokratické reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Husní Mubarak se v noci poprvé po čtyřech dnech nepokojů a násilností, které si v zemi vyžádaly nejméně 18 mrtvých a přes 1000 zraněných, obrátil na Egypťany v televizním projevu. Oznámil jim, že vyzval vládu k rezignaci, a slíbil demokratické reformy.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Podle agentury AP Mubarak ujišťoval, že prosadí sociální, ekonomické a politické reformy. Protivládní demonstrace, které ochromily celou zem, pak označil za součást spiknutí k destabilizaci Egypta a zničení legitimity jeho režimu. Jednání o nové vládě by podle AFP mělo začít už od soboty.

Proti protestujícím v ulicích Egypta byla v pátek odpoledne vyslána vedle policie i armáda, v ulicích jsou tanky. Páteční nepokoje v metropoli si vyžádaly nejméně pět mrtvých a 870 zraněných.

Mubarak původně v pátek zareagoval na sílící protivládní demonstrace vyhlášením zákazu nočního vycházení ve velkých egyptských městech. V Egyptě je ochromena internetová síť.

Nejsou informace, že by násilnosti mířily proti cizincům. Bylo však zraněno několik zahraničních novinářů. Demonstranti požadující Mubarakovo odstoupení zapálili sídlo vládní Národní demokratické strany (NDP)

Na internetu se objevily dramatické záběry pořízené mobilním telefonem, na kterých je zastřelen jeden mladý Egypťan, který protestoval proti prezidentovi Husní Mubarakovi. Byl zasažen kulkou ze zbraně člena bezpečnostních složek.

Jeho kolegové mladého muže z místa odnesli, nedokázali mu však již nijak pomoci.

Po pátečních modlitbách se k protestům připojil i populární reformátor a bývalý šéf atomové agentury OSN Mohammad Baradej. Podle posledních zpráv z bezpečnostních zdrojů je však držen v domácím vězení.

Úřady odstavily internet i telefonní sítě a zatkly nejméně osm představitelů opozice, uvedly světové agentury.

Zejména do ulic Káhiry vyšly znovu tisíce lidí. S policií se střetla i skupina kolem Baradeje, který do země přiletěl ve čtvrtek z Vídně, v níž žije. Policie proti příznivcům, kteří muže, jenž je favoritem opozice na prezidenta, chránili, použila pendreky a stejně jako v předchozích dnech nasadila i vodní dělo.

Protesty v Egyptě pokračují navzdory vládnímu zákazu demonstrací. Prezident Husní Mubarak čelí nejrozsáhlejším protestům za dobu své vlády. Organizátoři tvrdí, že demonstrace jsou „začátkem konce“ muže, který Egyptu vládne nesmlouvavě vůči opozici od roku 1981.

Foto: Mohamed Abd El-Ghany, Reuters

Demonstrant s hasicím přístrojem v Suezu

Opozice poukazuje na mučení politických oponentů, chudobu, korupci a vysokou nezaměstnanost. Odkazuje se na probíhající „Jasmínovou revoluci“ v Tunisku, která vedla ke svržení vlády.

Přes tisíc lidí skončilo ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám