Hlavní obsah

Egyptem zmítají protivládní protesty, zemřeli tři lidé

Novinky, rei
Káhira
Aktualizováno

Nejméně tři lidé přišli o život při úterních demonstracích proti vládě v Egyptě, informovala stanice BBC. Do ulic vyšly tisíce lidí, které inspirovalo nedávné povstání proti vládě v Tunisku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při protivládních protestech v Egyptě zemřeli už tři lidéVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco v Káhiře se obětí střetů protestujících s bezpečnostními složkami stal policista, v Suezu zemřeli dva demonstranti. V Káhiře zůstaly tisíce lidí na hlavním náměstí Tahrír do noci, než na ně asi hodinu po půlnoci policie nasadila vodní dělo a slzný plyn a rozehnala je do přilehlých ulic.

Podle BBC policii rozsah a intenzita protestů překvapily a v Káhiře byl protestujícím umožněn průchod až před budovu parlamentu. „Atmosféra je velmi napjatá. Lidé chtějí lepší budoucnost a vypadají, že jsou za to připraveni položit život,“ popsal jeden z obyvatel Káhiry.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Demonstranti v Káhiře

Demonstrace byla svolána na internetu, kvůli čemuž úřady zablokovaly mimo jiné i populární stránky Twitter. Lidé skandovali hesla jako: „Revoluce“ či „Mubárak je zbabělec“. Protestující před budovou nejvyššího soudu s odkazem na nedávné svržení vlády v Tunisku drželi transparenty s nápisem: „Tunisko je řešení“. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Demonstrace na hlavním káhirském náměstí

Organizátoři tvrdí, že demonstrace jsou „začátkem konce“ vlády. Poukazují na mučení politických oponentů, chudobu, korupci a vysokou nezaměstnanost.

Protivládní protesty nejsou v Egyptě běžné. Zemi vládne od roku 1981 Husní Mubárak, který opozici netoleruje. Pozorovatelé se domnívají, že stárnoucí a nemocný prezident připravuje křeslo pro svého syna Gamala. „Gamale, řekni svému otci, že tě Egypťané nesnášejí,“ křičeli v úterý protestující.

Reklama

Výběr článků

Načítám