Hlavní obsah

Egyptský prezident čelí největším protestům za dobu své vlády

Novinky, rei
Káhira

Protivládní protesty v Egyptě si ve středu vyžádaly další dvě oběti a jejich celkový počet tak stoupl na šest. Policie při nejrozsáhlejších demonstracích za třicetileté vlády prezidenta Husního Mubáraka zatkla asi tisíc lidí.

Článek

Ačkoliv úřady demonstrace zakázaly a zablokovaly i internetové stránky, jejichž prostřednictvím se účastníci protestů svolávají, zejména v ulicích Káhiry se ve středu znovu objevily stovky lidí, na něž policisté nasadili slzný plyn a gumové projektily. Právě v hlavním městě zemřel jeden policista a jeden demonstrant.

Před několika vládními budovami se strhly potyčky a demonstranti se pokusili dostat do areálu sídla ministerstva zahraničních věcí, ale policie je vytlačila.

Protesty se ovšem neomezily jen na Káhiru. V přístavním městě Suez na severovýchodě země, kde v úterý zemřeli dva lidé, demonstranti na budovy vládních úřadů házeli Molotovovy koktejly. Protestující též oblehli sídlo vládní Národní demokratické strany.

Další protesty by mohl přiživit příjezd populárního reformisty a bývalého šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje do země, jenž se očekává v průběhu čtvrtka.

Organizátoři tvrdí, že demonstrace jsou „začátkem konce“ Husního Mubáraka, který Egyptu vládne nesmlouvavě vůči opozici od roku 1981. Opozice poukazuje na mučení politických oponentů, chudobu, korupci a vysokou nezaměstnanost. Odkazuje se na nedávnou „Jasmínovou revoluci“ v Tunisku, která vedla ke svržení vlády.

Reklama

Související články

Muž se zapálil před egyptským parlamentem

Před egyptským parlamentem v Káhiře se v pondělí zapálil muž. Podle tiskových agentur následoval tuniského studenta, jenž se upálil závěrem loňského roku. Jeho...

Výběr článků

Načítám