Hlavní obsah

Zelenskyj míří do Francie a Německa, jednat by měl i s Pavlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek navštíví Francii a Německo, kde bude jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronen a spolkovým kancléřem Olafem Scholzem. Informuje o tom ukrajinská prezidentská kancelář na svém webu, podle které by Zelenskyj měl jednat i  s prezidentem Petrem Pavlem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Schůzku se Zelenským potvrdila sama francouzská prezidentská kancelář, píše agentura AFP. Podle ní by oba prezidenti měli v pátek v Paříži podepsat bilaterální bezpečnostní dohodu.

Zelenskyj se v sobotu zúčastní také Mnichovské bezpečnostní konference, kde bude mít projev a bilaterální jednání s představiteli dalších zemí, stojí v prohlášení ukrajinské prezidentské kanceláře.

Na konferenci by měl jednat například s prezidentem Petrem Pavlem, americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou nebo nizozemským premiérem Markem Ruttem.

Mnichovská bezpečnostní konference patří k největším mezinárodněpolitickým a bezpečnostním fórům na světě. Trvat bude od pátku do neděle a světoví státníci na ní budou jednat především o válce na Ukrajině, bojích v Pásmu Gazy nebo o budoucnosti Severoatlantické aliance.

Šéf konference Christoph Heusgen na pondělní tiskové konferenci oznámil, že se do Mnichova sjedou i zástupci afrických, jihoamerických, asijských i arabských států a že se bude jednat i o humanitárním právu, sexuálním násilí během konfliktů nebo o klimatické bezpečnosti.

Zelenskyj oznámil další personální změny v ukrajinské armádě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám