Hlavní obsah

Policie v Hongkongu zatkla při protestech 53 demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Policie v Hongkongu během úterních protestů za demokracii zadržela 53 lidí a proti aktivistům použila pepřový sprej, uvedla ve středu agentura Reuters.. V úterý se konaly demonstrace, které připomínaly rok o masového protestu s milionovou účastí.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Obyvatelé Hongkongu se chrání před pepřovým sprejem.

Článek

V úterý lidé v centru Hongkongu demonstrovali i přes zákaz shromažďování více než osmi lidí. Toto opatření správa města zavedla kvůli epidemii covidu-19. Policie  za porušení zákazu shromažďování a nepovolené shromáždění zadržela 36 mužů a 17 žen.

Po několikaměsíční pauze způsobené epidemií koronaviru propukly v Hongkongu protesty za demokracii opět v květnu. [celá zpráva]

Důvodem je odpor k plánu Pekingu prosadit zákon o národní bezpečnosti na území Hongkongu. Nová právní norma má umožnit potlačování s trestání teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování.

Čínský parlament schválil návrh zákona omezujícího práva Hongkongu

Svět

Bezpečnostní orgány Pekingu by podle zákona mohly zřídit v Hongkongu vlastní orgány dohlížející na národní bezpečnost. Aktivisté upozorňují, že norma by mohla omezit v Hongkongu svobodu a zbavuje Hongkong autonomie .

Protesty se konaly i kvůli zákonu, který trestá hanobení čínské hymny a který nakonec schválili ve čtvrtek hongkongský parlament.

Hongkongský parlament schválil zákon o hanobení čínské hymny

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám