Hlavní obsah

Hongkongský parlament schválil zákon o hanobení čínské hymny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Parlament v Hongkongu ve čtvrtek schválil zákon o hanobení čínské státní hymny. Jednání před závěrečným hlasováním bylo přerušeno, když zákonodárci, kteří ho odmítají, zahájili protest a jeden z nich do místnosti vhodil lahev s páchnoucí tekutinou. Sál pak musel být vyklizen.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Hongkongský parlament po protestu

Článek

Při protestu proti zákonu o hymně přešel zákonodárce Ray Chan do popředí jednacího sálu s nápisem „Vražedný režim smrdí deset tisíc let”. Lahev s tekutinou měl schovanou v papírovém lampionu. Když se ho ostraha pokusila zastavit, upustil jej na zem. On i kolega, který ho doprovázel, byli z jednací síně vykázáni.

Podle kritiků je zákon o hymně zásahem do svobody vyjadřování a dalším omezením výsad, jež mají mít občané Hongkongu zaručeny v rámci správního principu jedna země, dva systémy.

Podobný incident se stal už v květnu, při druhém čtení návrhu zákona, který má hanobení hymny kvalifikovat jako trestný čin.

Zákon byl schválen v den, na který připadá 31. výročí potlačení demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Ještě před zahájením parlamentní debaty si poslanci prosazující demokracii vestoje chvílí ticha toto výročí připomenuli. Před sebou měli cedulky s nápisem „Nezapomeňte na 4. červen, srdce lidí nezemřou”.

Hanobení čínské hymny jako trestný čin? V Hongkongu protestují, 300 zadržených

Svět

Pročínští poslanci zákon hájí jako nezbytné opatření, které má zajistit náležitý respekt k hymně známé jako Pochod dobrovolníků. Za hanobení hrozí až tříletý trest vězení a pokuta do výše 50 000 hongkongských dolarů (159 000 korun). Peking začal tlačit na přijetí zákona po incidentech, při nichž se hongkongští fotbaloví fanoušci hymně vysmívali při zápasech v roce 2015.

Když se loni konaly protivládní protesty, fanoušci při hymně bučeli a otočili se při jejím hraní zády. Hongkongský fotbalový svaz za to v minulosti dostal pokutu od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

V Hongkongu se vždy k výročí událostí na náměstí Tchien-an-men konala pamětní shromáždění. Letos jsou zakázaná pod záminkou koronaviru. Policie oznámila, že za porušení zákazu bude považovat i případy, kdy se lidé rozdělí do menších skupin. K zajištění zákazu bylo do města povoláno 3000 členů zásahových oddílů. Organizátoři akce svolané původně do parku Victoria oznámili, že hodlají manifestaci uspořádat ve skupinách po osmi lidech, jak stanovují pokyny vydané kvůli covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám