Hlavní obsah

Čínský parlament schválil návrh zákona omezujícího práva Hongkongu

– Peking • Aktualizováno

Čínský parlament ve čtvrtek schválil návrh nového bezpečnostního zákona pro autonomní Hongkong, podle kterého bude trestné podkopávat autoritu Pekingu a hlásat separatismus. Zákon vyvolává obavy, že zbavuje Hongkong autonomie. Umožňuje Pekingu ustavit v Hongkongu vlastní bezpečnostní síly. Platit by měl od srpna.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zásah hongkongské policie

Článek

Návrh zákona byl minulý týden předložen odloženému výročnímu Všečínskému shromáždění lidových zástupců (NPC). Trestné by podle něj bylo odtržení a snahy o ně, podkopávání moci ústřední čínské vlády, terorismus včetně použití násilí a zastrašování i vměšování zahraničních sil do dění v Hongkongu.

Peking chce v Hongkongu trestat separatismus, akcie padají

Svět

V návrhu je i možnost, že „v případě potřeby mohou příslušné národní bezpečnostní orgány ústřední vlády zřídit své úřady v Hongkongu, aby mohly plnit své úkoly při zajištění národní bezpečnosti“.

Přesné znění zákona není známo. Poté, co ho schválil NPC, dostal ho na stůl stálý výbor komunistické strany. Pokud ho schválí, mohl by zákon platit od srpna.

Zákon vyvolává obavy, že Hongkong přichází o autonomii a končí idea jeden stát, dva systémy.

Oklešťování autonomie 

Hongkong v současné chvíli nemá dostatečnou autonomii vůči Pekingu na to, aby bylo pro Spojené státy nadále opodstatněné udržovat s ním zvláštní vztahy oproti zbytku pevninské Číny, uvedl ještě před přijetím návrhu americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

"Vzhledem k místnímu dění dnes nikdo soudný nemůže tvrdit, že si Hongkong zachovává vysoký stupeň autonomie vůči Číně," řekl Pompeo v Kongresu. Snaha Pekingu prosadit novou bezpečnostní legislativu v provincii je podle něj přitom "jen poslední ze série kroků, které vážně podrývají autonomii a svobody v Hongkongu, nyní je již patrné, že se Čína snaží Hongkong modelovat podle sebe."

Návrh zákona podporuje pročínské vedení Hongkongu v čele s Carrií Lamovou. Má mu pomoci vypořádat se s rostoucím násilím a údajným terorismem, jak označuje protesty obyvatel, které propukly loni a neustále sílily. Podle vedení města se nemusejí obyvatelé ničeho bát.

Když se Hongkong vrátil v roce 1997 pod čínskou správu, byla mu garantována vysoká míra autonomie na základě principu jedna země, dva systémy. Byla schválena mini ústava, která garantuje svobodu projevu a shromažďování a nezávislost místního soudnictví.

Protesty loni propukly, protože se plánovalo uzavření dohody a vzájemném vydávání podezřelých mezi Hongkongem a Čínou. Od té nakonec Lamová ustoupila.

Správkyně Hongkongu oznámila stažení návrhu sporného zákona

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám