Hlavní obsah

Po zmizelém boeingu marně pátrá 14 zemí, 43 lodí a 58 letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmizelý boeing s 239 lidmi na palubě, po kterém se již týden intenzivně pátrá, se stává jednou z největších leteckých záhad. Hledá jej čtrnáct zemí, 43 lodí a 58 letadel, uvedl malajsijský premiér Najib Abdul Razak.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

Jaký je osud letu MH370 je stále nejasné. Vyšetřovacích verzí je hned několik - jako nejpravděpodobnější se jeví ta, podle níž letadlo havarovalo a jeho trosky se nacházejí v moři. Vzhledem k tomu, že po odpojení identifikačního transpondéru letělo ještě čtyři hodiny, je pátrání mimořádně náročné - letadlo může být kdekoliv mezi Indií a Austrálií.

Méně pravděpodobný se jeví únos, při kterém by letoun někde nepozorovaně přistál. Vzhledem k velikosti letounu Boeingu 777-200ER je však velmi nepravděpodobné, že by letadlo dosedlo na zem, aniž by jeho pohyb zaznamenaly radary. Navíc k přistání potřebuje více než kilometrovou dráhu.

Stroj ztratil kontakt s řízením letového provozu 8. března v ​​02:40 místního času , a jeho poslední komunikace se satelitem byla v 08:11 ve stejný den. Zdroje z vyšetřování tvrdí, že možný únos měl na svědomí někdo s velkými zkušenostmi s létáním - letadlo bylo po změně směru řízeno tak, aby se vyhnulo radarům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie hlídkuje u domu kapitána ztraceného letadlaVideo: Reuters

Stroj cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, mohl někdo přinutit změnit směr a záměrně odpojit jeho komunikační a identifikační zařízení.

Boeing 777-200ER - základní informace
Jde o upravenou verzi modelu Boeing 777-200, nabízí se ve třech konfiguracích - pro 301, 400 a 440 cestujících.
Maximální dolet: 14 305 kilometrů (kapacita palivových nádrží - 171 170 litrů)
Maximální vzletová hmotnost: 297 550 kg
Maximální cestovních rychlost: 0,84 Mach (1 002 km/h)
Délka: 63,7 metrů, rozpětí křídel: 60,9 metrů
Cena: přibližně 200 000 000 dolarů (cca 3,94 miliard korun)
Zdroj: Boeing

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines zachytily vojenské radary v oblasti indického souostroví Andamany a Nikobary. Stalo se tak téměř hodinu poté, co stroj zmizel z civilních radarů o několik stovek kilometrů na východ. Satelity naposledy zachytily letadlo o dalších šest hodin později.

Většinu pasažérů letadla tvořili Číňané. Čínské ministerstvo zahraničí v sobotu požádalo Malajsii, aby Pekingu poskytovala podrobnější a přesnější informace. Čínská vláda zároveň do Malajsie vyslala technický tým, který má pomoci s vyjasněním záhadného zmizení stroje.

Letadlo mohlo letět ještě osm hodin

Pátrání po stroji v Jihočínském moři nyní končí a zaměří se na dvě možné oblasti, kde by se letadlo mohlo podle satelitních dat nacházet. Jde o rozsáhlé území mezi severem Thajska a Kazachstánem, druhou oblastí je pak jižní část Indického oceánu na jih od Indonésie. Letadlo mělo podle úřadů dostatek paliva na to, aby pokračovalo v letu zhruba osm hodin.

Dvě čínské válečné lodě, které pátraly po letounu v Thajském zálivu Jihočínského moře, podle čínského ministerstva obrany zamířily do Malackého průlivu západně od Malajsie.

Policie začala v pátek prohledávat dům třiapadesátiletého kapitána letadla Zaharieho Ahmada Shaha. Výsledky šetření ale zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám