Hlavní obsah

Pět dnů po zemětřesení vytáhli v Japonsku z trosek stařenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti dnech od zemětřesení o síle 7,5 stupně se japonským záchranářům podařilo zachránit zpod trosek dvoupatrového domu ženu starší devadesáti let. S odkazem na japonskou veřejnoprávní televizi NHK o tom informuje CNN.

Zásah japonských záchranářů po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Podle japonské televize záchranáři nalezli ženu po 124 hodinách v sobotu večer ve městě Suzu v prefektuře Išikawa a ihned ji převezli do místní nemocnice.

O den později lékař novinářům sdělil, že žena je natolik v pořádku, že s nimi může mluvit. Možné to je ale pouze na jejím pokoji, protože má zraněné nohy a je prozatím upoutána na lůžko.

Kume Takanori, člen záchranného týmu, řekl NHK, že kolena ženy, jíž je více než 90 let, uvázla pod nábytkem. Ležela ve velmi úzkém prostoru mezi prvním a druhým patrem. Podle Takanoriho trvalo několik hodin, než se ji záchranářům podařilo vyprostit.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály zasáhlo střední Japonsko 1.  ledna. Úřady kvůli němu vydaly varování před tsunami, jež hrozila i ve východním Rusku, píše americká zpravodajská televize CNN.

Tisíce obyvatel pobřežních oblastí byly nuceny opustit své domovy, protože se zřítily budovy a silnice. Mnoho staveb také vyhořelo. Podle údajů, které v sobotu sdělily japonské úřady, je obětí katastrofy nejméně 161, informovala BBC.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři pátrají po pohřešovaných lidech ve Wadžimě v pondělí 8. ledna

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo už 73 obětí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám