Hlavní obsah

Pacienti, kteří nemohli utéct, uhořeli zaživa, popsal lékař bombardování afghánské nemocnice

• Aktualizováno

Sobotní bombardování nemocnice v afghánském městě Kunduz, kterou provozuje humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF), si vyžádalo minimálně 19 obětí. Organizace útok, který podle všeho provedlo americké letectvo, označila za vážné porušení mezinárodního humanitárního práva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice lékařů bez hranic v Kunduzu byla bombardovánaVideo: Reuters

 
Článek

„Požadujeme úplnou transparentnost ze strany koaličních sil. Je pro nás nepřijatelné, aby tyto strašné ztráty na životech byly jednoduše odbyty jako 'vedlejší škody',” uvedla prezidentka Lékařů bez hranic Meinie Nicolai.

Vedoucí programů organizace v severním Afghánistánu Heman Nagarathnam uvedl, že útok, který proběhl v několika fázích od 2:08 do 3:15  místního času byl zacílen výlučně na hlavní budovu, v níž se nacházela jednotka intenzivní péče a pohotovost.

Foto: Handout, Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kunduzu

„Lidé, kteří mohli, se rychle přesunuli do dvou bunkrů do bezpečí. Ale pacienti, kteří nemohli utéct, uhořeli v plamenech na lůžku,” popsal podle MFS Nagarathnam fázi mezi jednotlivými útoky.

Americká armáda zatím oficiálně nepotvrdila, že nemocnice se stala cílem útoku jejích sil, mluvčí však tuto možnost připustil s tím, že incident vyšetřuje. Američané prý útočili na ozbrojence Tálibánu v okolí nemocnice.

Foto: Stringer/afghanistan, Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kunduzu

Úřad afghánského prezidenta informoval, že velitel spojeneckých sil v Afghánistánu vedených Američany John Campbell po bombardování informoval prezidenta země o podrobnostech a vyjádřil mu soustrast. Úřad tak zároveň opravil své předchozí tvrzení, že americký generál se za incident "omluvil".

Pentagon ani NATO tuto informaci nekomentovaly.

Foto: Handout, Reuters

Personál nemocnice po útoku.

Boje kolem třistatisícového Kunduzu trvají šest dní. Radikálnímu islámskému hnutí Tálibán se v pondělí nečekaně podařilo zmocnit se města. Afghánská armáda s podporou letectva NATO sice toto strategické správní středisko ve čtvrtek dobyla zpět, povstalci však v některých čtvrtích stále vzdorují. Podle dostupných zpráv se bojuje zejména u letiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Do bitvy o Kunduz zasáhly speciální síly NATO

Afghánští vojáci ve středu bojují už třetí den u města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnil Tálibán. Podporují je nejen americké nálety, ale také speciální...

Výběr článků

Načítám