Hlavní obsah

Do bitvy o Kunduz zasáhly speciální síly NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunduz

Afghánští vojáci ve středu bojují už třetí den u města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnil Tálibán. Podporují je nejen americké nálety, ale také speciální síly NATO, uvedly agentury Reuters, britská BBC a list The New York Times. Tálibán přesto v okolí města pokračuje v postupu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V afghánském Kunduzu pokračují boje mezi armádou a TálibánemVideo: Reuters

 
Článek

Speciální síly NATO dorazily do města ve středu. O jejich chystaném nasazení informovali afghánští představitelé, uvedl list The New York Times s tím, že jde o Američany. Vojenská operace mezinárodních sil ISAF sice skončila loni v prosinci, ale v zemi zůstalo na 13 000 vojáků, majících na starosti výcvik a protiteroristické operace.

V noci na středu pokračovaly americké nálety. První dva už v úterý ráno zastavily postup Tálibánu k místnímu letišti, kam se stáhly afghánské síly. Ještě v úterý se Američané podle BBC domnívali, že afghánské vládní síly dokážou dobýt město samy, jen s leteckou podporou.

Foto: Reuters

Afghánský vrtulník Mi-17 přistává v Kunduzu s příslušníky speciálních sil.

S výjimkou letiště se Tálibán zmocnil všech opěrných bodů, když obsadil strategicky významný kopec. Získal také kus důležité silnice.

Tálibán ve středu popřel, že by byl zabit jeden z jeho velitelů.

Foto: Reuters

Na náměstím v Kunduzu vlaje stále vlajka Tálibánu.

Tálibán drží město

Popis situace ze západních zdrojů se značně liší od afghánského. Mluvčí kunduzské policie Sajíd Sarver Husajni řekl agentuře Reuters po zahájení protiútoku vládních sil: „Stovky tálibů byly zabity a jejich mrtvá těla leží na ulicích.“

Foto: ČTK/AP

Tálibové pózují u vozidla OSN, které používají v Kunduzu

Už v úterý afghánské ministerstvo obrany tvrdilo, že věznici a policejní stanici se podařilo dobýt zpět. [celá zpráva]

Video Tálibánu ale ukazuje, jak se městem projíždějí jeho bojovníci v ukořistěných tancích, obrněných vozidlech, policejních dodávkách a sanitkách.

Svědek BBC sdělil, že i Tálibán už přisunul k městu posily.

Foto: Najim Rahim, ČTK/AP

Afghánský obrněný transportér u Kunduzu

Nový šéf Tálibánu mulla Achtar Mansúr už v úterý řekl, že by vláda měla uznat porážku.

Humanitární krize

Počet obětí bojů zatím není znám. Ve městě však panuje kritická situace, nejde proud. Nemocnice je po pondělních těžkých bojích přeplněna raněnými, uvedli Lékaři bez hranic.

Foto: Stringer/afghanistan, Reuters

Bojovníci Tálibánu v Kunduzu

Od pondělního rána ošetřili 171 zraněných včetně 46 dětí. Padesát zraněných bylo v kritickém stavu, většina měla střelná poranění v oblasti břicha, na hlavě a na končetinách.

Foto: Novinky

Kundúz

„Nemocnice je plná pacientů,“ řekl zástupce Lékařů bez hranic v Afghánistánu Guilhem Molinie. „Rychle jsme zvýšili počet lůžek v nemocnici z 92 na 110, abychom dokázali zvládnout nebývalý počet přijímaných pacientů, ale raněných je čím dál víc. Teď máme pacienty na odděleních, na chodbách, a dokonce i v kancelářích. Nemocnice dosáhla své maximální kapacity. Boje ale pokračují a máme vážné obavy, zda dokážeme zvládnout další příliv pacientů,“ dodal.

Do nemocnice byli převáženi také pacienti v kritickém stavu ze stabilizační kliniky Lékařů bez hranic v okrsku Chardara, vzdálené 15 kilometrů.

Foto: Reuters

Soustředění afghánských vládních sil u Kunduzu

Molinie dodal, že dostal příslib všech stran, že nebudou útočit na nemocnici a zdravotnický personál: „Vzhledem k tomu, že oblastní vládní nemocnice v tuto chvíli nepracuje, je nemocnice Lékařů bez hranic jediným místem v Kunduzu, kde se provádí urgentní traumatologie.“

Američané zvažují odložení stažení sil

Američtí velitelé požadují prodloužení působení většího množství amerických sil v Afghánistánu. Chtějí, aby tam byly dislokovány i po roce 2016, protože situace je nestabilní. Původně tam od ledna 2017 mělo být jen tisíc amerických vojáků. Nyní je jich v zemi 9800 a jejich velitel, generál John F. Campbell, už připravil návrhy mnohem pozvolnějšího odchodu ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám