Hlavní obsah

Afghánská armáda útočí na Kunduz, ze vzduchu vojáky jistí USA

Kábul
Aktualizováno

Afghánská armáda zahájila v úterý ráno první fázi protiútoku, jehož cílem je dobýt zpět město Kunduz na severu země. V pondělí se ho zmocnil Tálibán. Podle agentury Reuters to oznámilo afghánské ministerstvo obrany. Vojáci už několik budov ve správním středisku stejnojmenné provincie obsadili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánské město Kunduz padlo do rukou TálibánuVideo: Reuters

 
Článek

„Do Kunduzu dorazily čerstvé síly a operace začala,” uvádí prohlášení ministerstva.  Mluvčí policie Sajíd Sarvar Hossíní dodal, že bezpečnostní síly vyčistily oblast okolí policejního velitelství a centrální věznice, ze které Tálibán propustil 500 odsouzených.

Útok podporovala ze vzduchu americká letadla, která bombardovala pozice tálibů.  „Americké síly provedly nálet na Kunduz, aby eliminovaly hrozbu pro koalici a afghánské jednotky operující v blízkosti Kunduzu,” uvedl mluvčí koalice NATO a americké armády plukovník Brian Tribus.

Afghánští vojáci pak ovládli další strategická místa ve více než čtvrtmiliónovém městě, řekl představitel ministerstva vnitra Matin Safraz agentuře Reuters: „Pokračují tvrdé boje. Afghánské bezpečnostní síly získaly zpět většinu strategických částí města. V mnoha oblastech je slyšet střelba.”

Ke Kunduzu byly staženy stovky afgánských vojáků, uvedla místní tisková agentura Tolo. „Afghánské síly brzy vyženou vzbouřence z Tálibánu,“ řekl Tolo nejmenovaný představitel. Podle něj vojáci už dorazili na místní letiště, ke kterému se po útoku Tálibánu stáhly jednotky z města

Foto: Reuters

Afghánští policisté zaujímají pozice u Kunduzu.

Tvrdý úder pro vládu

Experti očekávají, že Tálibán město držet nebude, protože leží příliš na severu mimo oblast obývanou Paštuny, kde jsou jeho pozice nejsilnější.

Foto: Novinky

Kundúz

Afghánský expert Hárún Mir řekl International Business Times: „Tálibán nepotřebuje zkoušet udržet město za cenu velkých ztrát. Podle toho taky jedná – vyloupil banky, vypálil budovy.“

Na severu podle něj nemá mezi lidmi takovou podporu. „Dosáhli, čeho chtěli, uštědřili vládě silný úder,“ dodal Mir.

Naopak expert BBC si myslí, že se tálibové pokusí Kunduz udržet, protože se na jeho dobytí připravovali dlouhé měsíce.

Na páté největší afghánské město povstalci zaútočili v pondělí ráno a podařilo se jim ho zmocnit. [celá zpráva]

Foto: Stringer/afghanistan, Reuters

Afghánci prchali z Kunduzu, mnohé ale vojáci na letiště nepustili

Armáda se stáhla

„Problémem není nedostatek bezpečnostních sil,“ řekl The New York Times k dobytí Kunduzu představitel centrální vlády v provincii Zalmí Farúkí.

Uvedl, že je v oblasti sedm tisíc ozbrojených mužů. „Ale chybí tu dobrý velitel, který by tyto muže řídil,“ dodal Farúkí.

Zástupce šéfa armády Murad Alí Murad vojáky hájil: „Naše síly dorazily včas, ale museli jsme věnovat zvláštní péči tomu, abychom se vyhnuli civilním obětem.” Proto se podle něj vojáci stáhli.

Město je nyní bez proudu. Nejdou ani telefony. Nemocnice je plná, uvedli Lékaři bez hranic, podle nichž je v ní stovka zraněných z bojů.

Kunduz je první velké město, které ovládl Tálibán od počátku války v roce 2001, kdy na Afghánistán zaútočily Spojené státy. Radikálové ho obsadili rok poté, co se ujal vlády nový prezident Ašraf Ghaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám