Hlavní obsah

Obamovi lidé zvažují strategii pro Afghánistán bez vyslání posil

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Bezpečnostní poradci amerického prezidenta Baracka Obamy hledají alternativní strategie v Afghánistánu, pro něž by nebylo třeba vyslat desetitisíce posil. Stanici CNN to řekl vysoce postavený představitel administrativy. O posily požádal velitel koaličních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Zdroj CNN uvedl, že přípravný tým by měl prezidentovi přednést své návrhy během tří týdnů. Podle stanice označují představitelé prezidentovu situaci za nepříjemnou. McChrystalova zpráva zaslaná do Washingtonu před několika týdny, podle níž mise v Afghánistánu selže, jestliže se jí nedostane více vojáků a podpůrných prostředků, prý prezidenta dostala do pasti, neboť mu nenabízí jinou možnost.

Podle zdroje CNN se v současnosti diskutuje mimo jiné o alternativě pokračovat další rok v nynějších vojenských operacích a zároveň zrychlit usmiřovací proces s Tálibánem a dalšími povstalci. Američané by ale přitom měli dohodnout souhlas s přítomností dostatečného množství svých převážně zpravodajských pracovníků, kteří by sledovali především aktivity al-Kajdy.

Bílý dům prý navíc s každým dnem pociťuje naléhavou potřebu definitivních výsledků prezidentských voleb, které podle pozorovatelů provázely podvody. Legitimní vláda by měla větší prostor pro jednání s Tálibánem.

McChrystalova žádost o další posily a prostředky má oficiálně do Washingtonu dorazit v příštích dnech. V průběhu následujících týdnů je prý osobně očekáván k rozhovorům s prezidentem a bezpečnostní radou.

Američané v Afghánistánu
Spojené státy mají nyní v Afghánistánu okolo 62 000 vojáků, spojenci převážně z NATO dalších 35 000. Prezident Obama vyhlásil zemi za jednu ze svých zahraničněpolitických priorit a letos už tamní americký kontingent posílil o 21 000 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám