Hlavní obsah

O mém vítězství je rozhodnuto, odmítá Kaddáfí vyjednávání

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ve čtvrtek odmítl jednání s povstalci usilujícími o ukončení jeho 41 let trvající vlády. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jsou tak zpochybněny snahy Západu zprostředkovat v zemi příměří. Kaddáfí prohlásil, že o jeho vítězství je rozhodnuto.

Článek

„Nebudou žádné rozhovory mezi mnou a nimi až do soudného dne. Ať si promluví s libyjským lidem. Ten jim odpoví,“ prohlásil Kaddáfí na audiozáznamu puštěnému davu přívrženců v plukovníkově rodném městě Syrta. „Bitva je rozhodnuta ve prospěch mas a lidu. Přejdou přes vás masy a zadupou vás,“ varoval dále rebely Kaddáfí.

Boje Kaddáfího sil s libyjskými povstalci podporovanými NATO se vlečou od poloviny března. Odhaduje se, že si vyžádaly smrt tisíců lidí. Povstalci pomalu postupují k Tripolisu, přičemž ovládají téměř polovinu země. Těžké boje jsou sváděny u Brigy, ale i Misuráty.

Kaddáfího zástupci tento týden jednali i s americkou delegací, která zopakovala požadavek na odstoupení plukovníka. Západ připouští, že by Kaddáfí mohl v zemi dožít.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu přitom požádal o vydání mezinárodních zatykačů na Kaddáfího, jeho syna Sajfa i šéfa tajné služby Abdulláha Sanusiho.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjský prokurátor žaluje šéfa NATO

Libyjský generální prokurátor Muhammad Zakrí Mahdžúbí ve středu podal žalobu na generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena. Podle něj nese odpovědnost...

USA jednaly s Kaddáfího vyslanci

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že jednalo s vyslanci libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího. Sdělili mu, že Spojené státy trvají na odstoupení...

Výběr článků

Načítám