Hlavní obsah

Neposílejte na summit BRICS Putina, požádala Rusy Jihoafrická republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická republika požádala Rusko, aby se prezident Vladimir Putin neúčastnil srpnového summitu hospodářského uskupení BRICS a delegaci země vedl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva ale žádost odmítla. JAR patří pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na Putina vydal mezinárodní zatykač.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa si při červnové návštěvě Petrohradu třese rukou s Vladimirem Putinem

Článek

Africká země by měla kvůli zatykači povinnost Putina po překročení hranic zatknout. Už v červnu sice prostřednictvím svého prezidenta Cyrila Ramaphosy uvedla, že k Putinovu zatčení se nechystá, protože nechce riskovat válku s Ruskem, přesto by se případným těžkostem raději vyhnula.

Moskvu JAR požádala, zda by Putina na summitu nemohl zastoupit ministr zahraničí Sergej Lavrov, což ovšem Kreml podle viceprezidenta africké země Paula Mashatileho odmítl.

„Jednání s Putinem pokračují. Rozumíme, že jsme vázáni římským statutem (smlouvou s ICC), ale nemůžeme někoho pozvat a pak ho zatknout. Jistě chápete naše dilema. Byli bychom raději, kdyby (Putin) nepřijel,“ řekl v rozhovoru s jihoafrickým deníkem Mail&Guardian Mashatile.

V Rusku skončilo 700 tisíc ukrajinských dětí, přiznala Moskva

Evropa

Kreml zatím ohledně účasti prezidenta na summitu zůstává tajemný. Mluvčí Dmitrij Peskov v pátek novinářům sdělil, že zatím nepadlo rozhodnutí, jak se Putin zúčastní, zda to bude fyzicky, či prostřednictvím videokonference. „Diskuse pokračují. Až bude rozhodnuto, dozvíte se to,“ řekl.

O virtuální účasti na summitu ale nechce pro změnu slyšet jihoafrický prezident Ramaphosa. „Objevily se zvěsti, že se bude jednat o online summit. Ne, bude to pěkně z očí do očí,“ zdůraznil Ramaphosa. Vyslyšena nebyla ani žádost o přeložení summitu do Číny nebo Indie, které pod jurisdikci ICC nespadají.

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal v březnu zatykač na Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Mariji Lvovou-Bělovovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Summit BRICS se uskuteční od 22. do 24. srpna v jihoafrickém Johannesburgu. Kromě JAR a Ruska se ho zúčastní také Brazílie, Indie a Čína.

JAR: Putina nezatkneme. Nechceme riskovat válku

Zahraniční

Výběr článků

Načítám