Hlavní obsah

JAR: Putina nezatkneme. Nechceme riskovat válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin může přijet na srpnový summit hospodářského uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) v Jihoafrické republice a i přes mezinárodní zatykač nebude zadržen. Toto definitivní rozhodnutí oznámila kancelář jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho jihoafrický protějšek Cyril Ramaphosa na setkání v Soči v roce 2019.

Článek

Ministryně v úřadu prezidenta Khumbudzo Ntshavheniová tento postoj odůvodnila slovy, že JAR „nehodlá riskovat válku“ s Ruskem.

„Místopředseda ruské bezpečnostní rady (Dmitrij Medvěděv) naznačil, že jakékoli zadržení prezidenta Putina by se rovnalo vyhlášení války,“ řekla Ntshavheniová podle jihoafrického serveru Eyewitness News. „Nemyslím si, že naše země chce vyhlásit Rusku válku,“ dodala.

Jihoafrická ministryně zahraničí Naledi Pandorová nedávno oznámila, že JAR už rozeslala pozvánky na zmíněný summit všem čelným představitelům členských zemí, tedy i Putinovi, a že konečné rozhodnutí, jak naložit se zatykačem haagského Mezinárodního trestního soudu (ICC) na šéfa Kremlu, bude náležet prezidentu Ramaphosovi. Tvrdila nicméně, že „závazky jsou jasné“.

Jihoafrická republika je jedním ze 120 signatářských států ICC, které mají za povinnost Putina po vstupu na své území zadržet. Soud vydal letos v březnu příkaz k zadržení ruského prezidenta a jeho zmocněnkyně Mariji Lvovové-Bělovové v souvislosti s nezákonnými deportacemi ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Moskva obvinění odmítá.

Moskva jurisdikci ICC neuznává

Moskva stále nesdělila, zda Putin do JAR osobně přijede. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nedávno řekl, že Rusko bude na summitu BRICS „řádně zastoupeno“ a že Moskva jurisdikci ICC neuznává.

Také podle dřívějšího vyjádření mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové nemají rozhodnutí ICC žádný význam a případné zatykače jsou právně neplatné. Putin od začátku ruské agrese na Ukrajině loni v únoru dosud nenavštívil žádnou zemi, která by spadala pod jurisdikci ICC.

Putin už dostal pozvánku na summit do JAR, bez ohledu na mezinárodní zatykač

Zahraniční

Výběr článků

Načítám