Hlavní obsah

Nákaza v Rusku sílí, země zpřísňuje opatření

Právo, Novinky, ave, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Epidemiologická situace v ruské metropoli se výrazně zhoršuje. Moskevská radnice proto zpřísňuje restrikce: uzavřely se provozovny rychlého občerstvení v nákupních střediscích, nepřístupná jsou sportoviště, hřiště, pod pohrůžkou pokuty je zakázáno vysedávat na lavičkách v parcích. Od úterý se zpřísnila opatření i v dalších oblastech Ruska. V zemi je očkováno málo lidí, Rusové nemají o vakcinaci zájem.

Článek

Restaurace v Moskvě omezily otevírací dobu do 23 hodin. Dny mezi 12. a 20. červnem jsou z rozhodnutí primátora Sergeje Sobjanina nepracovní. Podobně reaguje od čtvrtka také Petrohrad, kde se koná mistrovství Evropy ve fotbale.

Oficiální počty nově nakažených, byť nikterak závratné, se vrátily na únorové hodnoty. Za 24 hodin se podle štábu pro boj s pandemií v zemi nakazilo 14 185 lidí, tedy o 550 méně než během neděle, na Moskvu připadá 6805 nakažených, přičemž o den dříve to bylo 6590.  Covidová lůžka se plní, sanitky stojí fronty na příjem.

Třetí vlna je tady a potrvá asi tři měsíce, očkujte se, vyzývá ruský ministr

Evropa

Rekordní počty nově nakažených za poslední den ohlásilo Burjatsko, kde 205 případů představuje nejvíce od prosince 2020. Chybí tam lůžka na intenzivní péči. Parky, náměstí a bazény jsou tam zavřeny do 1. července, sportovat se nesmí venku ani vevnitř.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pár na moskevské lavičce. Sezení v parku je nyní ve městě zakázáno.

V sibiřské Jugře, kde se těží ropa, se venku nesmí scházet více než dvacet lidí. Dělníci, kteří se vracejí z oblasti domů, musejí mít negativní test, nebo se prokázat potvrzením o očkovaní. V Murmansku nesmějí být přes noc otevřené restaurace a třetina zaměstnanců musí pracovat z domova.

Nejvyšší počty nově nakažených za den od března a dubna připadají podle agentury TASS i na Rostovskou oblast, Voroněžskou, Sverdlovskou a Nižněgorodskou oblast.

Testy potvrdily v Rusku 5 236 593 nakažených
Podle štábu pro boj s koronavirem zemřelo 127 180 lidí, ovšem štáb počítá jen ty, kteří měli předem pozitivní test. Ruský statistický úřad už dříve uvedl, že obětí je přes 200 000

Podle člena Ruské akademie věd, virologa Alexandra Lukaševa může za nárůst nakažených neochota dodržovat protiepidemická opatření a rozšíření nakažlivějších mutací. „Třetí vlnu v Rusku má podle dostupných dat na svědomí indická mutace (delta), která do země dorazila o něco později,“ řekla také v televizi Dožď molekulární bioložka Irina Jakutěnková.

Nízká proočkovanost

Podle Anatolije Altštejna z Gamalejevova centra je v Rusku očkováno oběma dávkami deset procent obyvatel. „Lidé se k vakcinaci staví velmi vlažně, a to se musí změnit,“ řekl serveru gazeta.ru. „Kolektivní imunita se vytváří velmi pomalu, přesná data nemáme,“ uvedl s tím, že mutace vyžadují proočkovanost nikoliv 60–70 procent, ale 80 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám