Hlavní obsah

Miss Japonsko se stala ukrajinská rodačka. V zemi to rozdmýchalo emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul Miss Japonsko letos získala šestadvacetiletá ukrajinská rodačka Karolina Šinoová. Její pondělní vítězství vyvolalo v ostrovním císařství živou debatu, nikdy dříve se totiž nestalo, aby korunku získala dívka nenarozená v Japonsku. Karolina, která nyní žije ve městě Nagoja, přišla do Japonska s rodiči už ve svých pěti letech, později získala i tamní občanství.

Foto: Profimedia.cz

Karolina Šinoová po vítězství titulu Miss Japonsko

Článek

„Byly tu rasové překážky a bylo náročné být akceptována jako Japonka,“ řekla podle stanice BBC po svém vítězství bezchybnou japonštinou Karolina. Web také připomněl, že bouřlivé diskuze probíhaly v zemi už v roce 2015, kdy titul Miss Japonsko získala Ariana Mijamotoová, dcera japonské matky a afroamerického otce.

„Rasismus by nikdy neměl být tolerován, ale pokud se chystáte soutěžit v soutěži krásy v rámci konceptu Miss Japonsko, tak myslím, že by mělo jít o japonský standard krásy,“ citoval například list Sankei Shimbun historičku Hiroe Jamašitovou. Deník zároveň podotýká, že nejživější debata se rozproudila na sociálních sítích.

Ukrajinská miss přišla o korunku. Lhala, že nebyla vdaná

Koktejl

Stanice BBC uvádí příklady některých z těchto nesouhlasných komentářů. „Tato osoba, která byla vybrána jako Miss Japonsko, není ani míšenkou, ale 100% čistou Ukrajinkou. Chápu, že je krásná, ale tohle je Miss Japonsko. Kde je ta japonskost?“ rozčiloval se jeden z uživatelů sítě X.

„Kdyby byla poloviční Japonka, tak to není žádný problém. Ale ona je etnicky z 0 % Japonka a ani se nenarodila v Japonsku,“ přizvukoval mu další.

„Myslím, že Japonci dostanou špatný vzkaz, když je evropsky vypadající osoba nazývána nejkrásnější Japonkou,“ mínil další. Jiní za výběrem dívky narozené na Ukrajině viděli politické rozhodnutí. „Kdyby se narodila v Rusku, nevyhrála by. Ani náhodou. Kritériem je teď samozřejmě politické rozhodnutí. Smutný den pro Japonsko,“ mínil jeden z diskutujících.

Nesouhlasné komentáře odpálkovala organizátorka soutěže Miss Japonsko Aj Wadaová. „Mluví a píše krásnou a zdvořilou japonštinou. Je více Japonka než my,“ řekla BBC s tím, že porotci byli o svém výběru plně přesvědčeni.

„Chci žít v Japonsku navždy. Stala jsem se naturalizovanou občankou, protože jsem chtěla být občankou Japonska,“ vzkázala Šinoová podle listu Sankei Shimbun. „Být uznána jako Japonka v této soutěži mě naplňuje vděčností,“ dodala.

Anketa

Je problém, aby se Miss Japonsko stala dívka nenarozená v Japonsku?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29364 čtenářů.

Japonec otevřel v Charkově kavárnu. Jídlo a pití podává zdarma

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám