Hlavní obsah

Japonec otevřel v Charkově kavárnu. Jídlo a pití podává zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesátiletý japonský dobrovolník Fuminori Cučiko otevřel v ukrajinském Charkově bezplatnou kavárnu, kde se podávají teplé obědy a pečou koláče. „Alespoň jednou denně mohu lidem poskytnout jídlo,“ řekl.

Foto: Fuminori Cučiko, Telegram, Novinky

Fuminori Cučiko ve své charkovské kavárně

Článek

Kavárna se nachází u stanice metra Herojiv praci, kde se lidé už několik měsíců musejí schovávat před ostřelováním. V nabídce jsou polévky, boršč, obiloviny, těstoviny, maso, ale i pečivo, koláče, buchty, koblihy s česnekem a čaj, napsala v pátek na kanálu v Telegramu agentura Ukrinform.

Do FuMi Caffe chodí Fuminoriho přátelé, zaměstnanci okolních obchodních pavilonů a jejich zákazníci, občané čekající na dopravu i náhodní kolemjdoucí. Největší radost má prý Japonec z malých návštěvníků, pro které má hračky a sladkosti. „Chci lidi rozesmát,“ dodává.

Na Ukrajině chce zůstat a pomáhat lidem, dokud nezvítězí.

Cučiko přijel na Ukrajinu poprvé v lednu 2022 jako turista. Ve východní Evropě navštívil památná místa spojená s druhou světovou válkou, byl v Polsku, aby si prohlédl nacistické koncentrační tábory. Do Kyjeva se přijel podívat na Babij Jar (ukrajinsky Babyn Jar).

V den zahájení ruské invaze byl ve Varšavě a na nádraží viděl tisíce uprchlíků z Ukrajiny. To rozhodlo o jeho vůli pomáhat. Vrátil se do Kyjeva a v květnu se přesunul do Charkova. Nějakou dobu prý bydlel na stanici společně s běženci a svůj důchod utrácel za potraviny a další potřeby pro obyvatele Charkova. Později uspořádal sbírku na sociálních sítích.

Češi přispívají na mobilní domky na Ukrajině. Lidé pláčou štěstím, líčí dobrovolnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám