Hlavní obsah

Krach čínského developera Evergrande je neodvratný, míní ratingové agentury

Ratingová agentura Fitch jako první uvedla, že předlužený čínský developer Evergrande nesplnil své závazky ohledně splátek. Snížila mu rating a zařadila ho do kategorie „omezeně zbankrotovaných“ (RD).

Foto: Aly Song, Reuters

Evergrande Center in Šanghaji

Článek

Fitch snížila rating čínského developera a jejích dcer Hengda Real Estate Group a Tinaji Holding LTD z kategorie C na RD poté, co nesplatily na začátku týdne výnosy z dolarových dluhopisů. V pondělí vypršela poslední třicetidenní lhůta na jejich splacení, firma však už o víkendu varovala, že na jejich vyplacení nebude mít prostředky.

Tianji měla splatit 654 milionů dolarů z dluhopisů s výnosem 13 procent a dalších 590 milionů z dluhopisů s výnosem 13,75 procenta. Takto vysoké výnosy se obecně považují za takřka nesplatitelné.

Čínské Evergrande opět hrozí pád, musí hned splatit 82 milionů dolarů

Svět

V pondělí akcie Evergrande Group na hongkongské burze ztratily 20 procent hodnoty, od ledna ztratily 87 procent hodnoty.

Agentura Fitch zmínila, že Evergrande nevydala žádné oznámení o platbách a neodpověděla na její dotazy: „Proto předpokládáme, že nezaplatila.“

Zadlužené Evergrande se těsně vyhnulo bankrotu, prodalo podíly v mediální firmě

Svět

Za omezeně zbankrotované (RD) Fitch označuje společnosti, které nesplnily své finanční závazky v termínu, ale pořád jsou obchodovatelné a nevstoupily do procesu insolvence.

Jiná ratingová agentura S už dříve v tomto týdnu uvedla, že „bankrot Evergrande vypadá jako neodvratný“. Společnost má zaplatit v následujících měsících na výnosech z dolarových dluhopisů 3,5 miliardy dolarů. Podle S jejich emitent „nevypadá, že by příliš pokročil v obnově staveb“. Závazky Evergrande Group činí asi 300 miliard dolarů.

Evergrande zmeškala termín pro uhrazení úroků z dluhopisů

Ekonomika

Čínské úřady se snaží krachu zabránit. Vláda provincie Kuang-tung, kde společnost sídlí, už oznámila vyslání krizového managementu do firmy. Zasáhnout se snaží i Čínská národní banka. V pondělí oznámila, že do ekonomiky napumpuje 288 miliardy dolarů kvůli propadu nemovitostního trhu, uvedla stanice CNN.

Ten je postižen celý, protože i další čínskou firmu Kaisa Group, která má po Evergrande největší závazky v dolarech, označil Fitch ve čtvrtek za omezeně zkrachovalou.

Stavební boom v Číně byl hnán půjčkami. Státní úřady se snažily zabránit dalšímu narůstání realitní bubliny a omezily možnost developerů si půjčovat. Ti pak museli prodávat část svých aktiv včetně nedokončených projektů nebo různých dceřiných firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám