Hlavní obsah

Zadlužené Evergrande se těsně vyhnulo bankrotu, prodalo podíly v mediální firmě

Hongkong/Singapur

Zadlužený čínský developer Evergrande se opět vyhnul bankrotu, když na poslední chvíli zaplatil výnosy z dluhopisů. Mluvčí hongkongské clearingové společnosti Clearstream potvrdil ve čtvrtek agentuře Reuters, že její klienti dostali výplaty z třídolarových bondů.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Sídlo Evergrande Centre v Hongkongu

Článek

Platby byly provedeny na konci třicetidenního odkladu, který končil ve středu a po němž by automaticky společnost skončila v úpadku.

Bylo to už potřetí za poslední měsíc, kdy firma platila výnosy z dluhopisů v posledním množném termínu. Dluhopisy měly objem přes 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun).

Společnost získala 145 milionů dolarů, když prodala podíl v hongkongské mediální a filmové společnosti HengTen Networks, kde měla ještě na začátku roku majoritu.

Ještě předtím prodala dva soukromé proudové letouny gulfstream za padesát milionů dolarů, uvedl list The Wall Street Journal.

Čínská společnost Evergrande směřuje ke krachu, otřes hrozí celé zemi

Svět

„Zdá se, že v krátkodobém termínu dochází ke stabilizaci, ale musí se ujít ještě dlouhá cesta, než se problémy vyřeší. Jsou to teprve počátky,“ uvedl pro agenturu Reuters dobře informovaný zdroj, který ale odmítl uvést jméno, protože nemá oprávnění mluvit s médii.

Nejzadluženější světový developer se v posledních týdnech potácí na hranici krachu. Pokud by nesplatil výnosy ani po měsíčním odkladu, upadl by do insolvence.

Pád Evergrande ale hrozí dál, protože společnost má závazky ve výši 300 miliard dolarů (6,6 bilionu korun). Do 28. prosince musí zaplatit výnosy z dluhopisů v objemu 255 milionů dolarů.

Realitní bublina hnaná půjčkami 

V problémech je celý čínský realitní sektor, konkrétně v objemu pět bilionů dolarů (110 bilionů korun). Předlužení jsou i další čínští developeři, hotovost se nedostává skupině Kaisa, která má po Evergrande nejvíce zahraničních věřitelů.

Do konce pracovního týdne má splatit výnosy z dluhopisů ve výši 59 milionů dolarů, už se proto obrátila na věřitele. Už předtím promeškala termíny plateb za správu nemovitostí.

V potížích je celý sektor, protože stavební boom v Číně byl hnán půjčkami, které nebyly dostatečně zajištěné. Peking se posledních letech snaží tvrdě prosazovat politiku, která omezuje developerům míru zadlužení.

Čínská Evergrande nezaplatila úroky přes tři miliardy korun

Ekonomika

List The Wall Street Journal ve středu uvedl, že Čína zvažuje možnou pomoc developerům a zmírnění omezení, které na ně uvalili regulátoři. Zvažuje to čínská národní banka, na kterou se obrátily nejmenované státní firmy.

I to mohlo přispět k faktu, že po vyplacení výnosů ze strany společnosti Evergrande začaly stoupat hodnoty akcií čínských realitních firem na hongkongské burze.

Index čínské realitní firmy Hang Seng Mainland Properties si připsal 5,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám