Hlavní obsah

Čínské Evergrande opět hrozí pád, musí hned splatit 82 milionů dolarů

Peking

Akcie největšího předluženého čínského developera Evergrande ztratily v pondělí na hongkongské burze 20 procent a jsou na nejnižší hodnotě od května 2010. O víkendu společnost oznámila, že nemůže garantovat, že v pondělí splatí výnosy z dluhopisů v objemu 82,5 milionu dolarů.

Foto: Aly Song, Reuters

Sídlo Evergrande Group v Šen-čenu

Článek

Pokud to neudělá, nevyhne se restrukturalizaci. Věřitelé přitom podle sdělení firmy požadují splacení celkem 260 milionů dolarů a čínské úřady do ní vyslaly tým krizových managerů.

Developer Evergrande v prohlášení podle listu The Guardian uvedl: „Ve světle současného stavu likvidity není žádná záruka, že bude mít skupina adekvátní objem prostředků, aby mohla plnit své finanční závazky. Společnost už obdržela požadavky na splnění závazků v objemu asi 260 milionů amerických dolarů.”

Firma si uvědomuje kritickou situaci v případě, že nebude schopna splácet, a bojí se dominového efektu: „V případě, že skupina nebude schopna dostát svým finančním závazkům, může to vést k tomu, že věřitelé budou požadovat urychlené splácení.“

Hlavním problémem je splacení 82,5 milionu, protože firma je měla splatit už před měsícem a v pondělí vyprší prodloužený termín, kdy ještě lze sumu splatit. Pokud to neudělá, nevyhne se pádu.

Zadlužené Evergrande se těsně vyhnulo bankrotu, prodalo podíly v mediální firmě

Svět

List napsal, že zakladatele společnosti – čínského miliardáře Su Tia-jina – si už předvolali čínští představitelé, aby jim vysvětlil prohlášení firmy. Vláda čínské provincie Kuang-tung sdělila, že poslala do firmy tým, který bude „dohlížet a uplatňovat krizový management“. To by znamenalo, že se de facto firma už ocitla pod nucenou správou.

Čínská Evergrande nezaplatila úroky přes tři miliardy korun

Ekonomika

Bankrot hrozí i dalším čínským developerům

Největší čínský developer má závazky v objemu 300 miliard dolarů. V problémech je však celá branže, analytici varují, že podobné problémy hrozí asi třetině čínských developerů. V pondělí požádala o nucenou správu menší čínská firma Sunshine 110 China Holdings Ltd, když v neděli nesplatila dluh a výnosy z dluhopisů. Důvodem podle ní byly problémy s likviditou způsobené více faktory včetně makroekonomického vývoje a potížemi realitního trhu. Celkem podle agentury Bloomberg má závazky v objemu 385 milionů dolarů.

Čínská centrální banka, bankovní a pojišťovací regulátor a regulátor trhu cenných papírů také vydaly prohlášení, podle nějž je riziko pro širší realitní sektor možné udržet pod kontrolou. Podle banky se prodeje domů, pozemků a jejich financování už vrátily k normálu.

Hroutící se obr Evergrande není sám. Půjčky nesplácejí i další čínští developeři

Svět

Bankrot hrozí i firmě Kaisa Group Holdings, která má v úterý vyplatit výnosy z dluhopisů v objemu 400 milionů dolarů. Nepodařilo se jí získat souhlas držitelů zahraničních dluhopisů s nabídkou výměny 6,5 procenta zahraničních dluhopisů. Bez této výměny hrozí, že nebude schopna dluh splatit. Po Evergrande je nejzadluženější v zahraničí, objem půjček činí 12 miliard dolarů.

Menší společnost Aoyuan Property Group minulý týden uvedla, že věřitelé požadují splacení 651,2 milionu USD kvůli sérii snížení ratingu. Firma poznamenala, že možná nebude schopna své závazky splnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám